Dugoočekivani roman Kristiana Novaka

Naklada OceanMore objavila je dugoočekivani roman Kristiana Novaka: Slučaj vlastite pogibelji. Nova promocija će se održati u četvrtak, 18. siječnja u Knjižnici Vjekoslava Majera u 19 sati nakon promocije održane u prosincu u Kazalištu Gavella,  gdje su o knjizi govorili urednik Kruno Lokotar i književna kritičarka Katarina Luketić, a ulomke iz romana izvodila glumica Nataša Janjić Medančić.

Mladi prometni policajac nađen je mrtav na stražnjem sjedištu svojeg automobila. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti. Obitelj njegova starijeg brata, također policajca, zahtijeva saznati istinu te kaznu za odgovorne. Istodobno, ambiciozna profesorica priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje Antigone, pri čemu s njima evocira upravo tragičan događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti i oko kojeg im se mišljenja potpuno razilaze. Dok pokušava dokazati istinu i tako obraniti svoje dostojanstvo i radno mjesto od uvrijeđenih roditelja srednjoškolaca, pripadnika lokalne elite, gubi stup po stup svojeg dotad sretnog građanskog života, ali pronalazi odvažnost koje nije bila svjesna. Smrt mladog policajca, kao jeka fatalnog pucnja, stubokom mijenja živote onih koji su ostali.

„Roman Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka ispripovijedan je kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije koje se roje oko braće policajaca, i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova. Pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode… iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik.“ (Kruno Lokotar, urednik)

Izvor: www.oceanmore.hr, Kulturauzagrebu.hr, 13. listopada 2023.