Drugo, izmijenjeno izdanje Vilenice i vilenjaka

Iz tiska je izašlo drugo, izmijenjeno izdanje knjige Vilenica i vilenjak: sudbina jednog pretkršćanskog kulta u doba progona vještica mr.sc. Zorana Čiče.

Prvo izdanje iz 2002. godine bilo je ujedno i prvi naslov u Biblioteci Nova etnografija Instituta za etnologiju i folkloristiku, izdavačkom nizu koji dvadeset i jednu godinu poslije broji preko 70 naslova.

„Riječ je o prvom sustavnom djelu u hrvatskoj etnologiji i folkloristici koje je istražilo fenomen vilenica i vilenjaka (vilovnjaka, vilenika) kao praktičara pučke medicine, duhovnog iscjeljivanja, vračanja i gatanja te kao izrazitih nositelja pretkršćanskoga vilinskog kulta koji posjeduju sposobnost stupanja u kontakt s vilama kojima su se kao medijatorima između ljudskoga i vilinskoga svijeta seoske zajednice s povjerenjem obraćale za pomoć u liječenju i zaštiti od crne magije.“ (dr. sc. Suzana Marjanić, Institut za etnologiju i folkloristiku)

„Djelo Vilenica i vilenjak: sudbina jednog pretkršćanskog kulta u doba progona vještica nadasve je zanimljivo i znanstveno relevantno djelo koje zadovoljava niz stručnih, znanstvenih, ali i popularnih mjerila. Svojim sadržajem zadire u fascinantan svijet svetog, nadnaravnog i numinoznog čime predstavlja mamac pripadnicima akademske zajednice, ali i širem čitateljstvu.“ (dr. sc. Luka Šešo, Hrvatsko katoličko sveučilište)

Izvor: www.ief.hr, Kulturauzagrebu.hr, 31. kolovoza 2023.