Downton Abbey: novo doba, Tvornice radnicima, Košnica i ostali noviteti u Kinu Metropolis

Od 26. travnja do 5. svibnja 2022. u Kinu Metropolis prikazuju se 4 nova naslova – dugo očekivani filmski povratak globalnog fenomena DOWNTON ABBEY: NOVO DOBA u kojem dio članova obitelj Crawley odlazi u Francusku na privremen boravak u vilu, koja je misteriozno poklonjena Lady Violet. Novi naslov je i apsolutni pobjednik Sundancea, nagrađivana drama KOŠNICA o ženi koja uzima vlastitu sudbinu u svoje ruke i suprotstavlja se patrijarhalnoj seoskoj okolini. Novi naslov je i domaći dokumentarac TVORNICE RADNICIMA u kojem se radnici tvornice ITAS u Ivancu bore za opstanak u svijetu gdje snažne sile globalnog tržišta imaju sve razorniji utjecaj na poslovanje poduzeća. Novi naslov je i film RAZGOVOR redatelja Dominika Sedlara koji donosi priču o jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca. Na programu su i Oscarom nagrađena japanska drama DRIVE MY CAR, španjolska komedija EGO PROTIV EGA te Almodóvarova posljednja uspješnica PARALELNE MAJKE.

?RASPORED PROJEKCIJA (Pročitajte više na www.kinometropolis.eu)

➡UTORAK, 26. travnja 2022.

?19:30 DRIVE MY CAR, drama, 179′, Japan, red. Ryusuke Hamaguchi

Kazališni redatelj Yusuke sretno je oženjen scenaristicom Otom, koja iznenada umire i ostavlja za sobom dobro čuvanu tajnu. Dvije godine kasnije, Yusuke prihvaća ponudu režiranja predstave na kazališnom festivalu u Hirošimi, gdje upoznaje suzdržanu Misaki te se počinje suočavati s proganjajućom misterijom koja je ostala za njegovom ženom… Film premijerno prikazan u natjecateljskom programu Cannes Film Festivala, dobitnik je Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

➡SRIJEDA, 27. travnja 2022.

?19:30 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

Ego protiv ega nova je španjolska komedija u kojoj glavne uloge imaju Penélope Cruz, Antonio Banderas i Oscar Martínez. Film donosi priču o snimanju filma koji samog sebe ne shvaća previše ozbiljno te dopušta zbijanja šala na svačiji račun. U nadi da ostavi svoj trag, milijarder odluči snimiti film. No to ne može sam, pa zaposli dobitnicu Zlatne palme u Canessu, redateljicu Lolu Cuevas koju glumi zanosna Cruz sa svojim komičnim riđim kovrčama, oponašajući manire velikih autora s kojima je dosad surađivala. Zvijezde tog filma su Hollywoodski miljenik Félix Rivero (Banderas) i radikalni kazališni glumac Iván Torres (Martínez). Obojica su neizmjerno talentirani i toga svjesni, a možda ih upravo to sprječava da surađuju. Kako se snimanje filma približava, Lola im zadaje niz sve maštovitijih izazova u nadi da će ih to naučiti poniznosti i mirnoj suradnji.

➡ČETVRTAK, 28. travnja 2022.

?19:30 DOWNTON ABBEY: NOVO DOBA (Downton Abbey: A New Era), drama, 125′, Velika Britanija, red. Simon Curtis, gl. Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle…

Dugo očekivani filmski povratak globalnog fenomena Downton Abbey: novo doba vraća se u kina. Omiljena glumačka postava ponovno se okuplja i radnja prati odlazak obitelji Crawley na putovanje na jug Francuske, kako bi otkrili misterij vile koju je neočekivano naslijedila njihova majka, grofovska udovica Lady Violet. U filmskom nastavku ove kultne franšize, događa se presedan unutar Downtona. Imanje dobiva primamljivu ponudu filmske ekipe koja želi snimati dugometražni film u sklopu dvorca. Kako bi se distancirali od kaotičnog filmskog seta, dio članova obitelj Crawley odlazi u Francusku na privremen boravak u vilu, koja je misteriozno poklonjena Lady Violet nakon što je davno, tijekom mladosti, provela nekoliko dana s muškarcem. Bit će zanimljivo otkriti o čijoj se kući zapravo radi i što se točno dogodilo između Violet i nepoznatog muškarca.

➡PETAK, 29. travnja 2022.

?19:30 RAZGOVOR (The Conversation), drama, 108′, red. Dominik Sedlar, gl. Caspar Philippson, Dylan Turner, Doris Pinčić

Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca, koji se dogodio u Zagrebu, 4. lipnja 1945. Obje ličnosti su same po sebi kompleksne i ostavile su neizbrisiv trag na bivšu, komunističku Jugoslaviju kao nitko drugi u njezinoj krvavoj povijesti. Priča se dijelom temelji i na navodnom nedavno otkrivenom transkriptu sastanka. Cijela priča, pravo trajanje, odvija se kao i u stvarnom životu, nešto manje od dva sata dug razgovor između dvije povijesne osobe.

➡SUBOTA, 30. travnja 2022.

?18:15 KOŠNICA (Zgjoi), drama, 84′, Kosovo, Švicarska, Makedonija, Albanija, red. Blerta Basholli, gl. Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha

Fahrijin muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu. Godinama kasnije, pčele koje je uzgajao prestaju proizvoditi med. Prisiljena pronaći novi izvor prihoda, Fahrije polaže vozački ispit i počinje prodavati domaći ajvar u gradu. No patrijarhalna seoska zajednica njezinu domišljatost i ambiciju dočekuje agresivnim otporom. Ignorirajući napade, Fahrije ustraje u svojim naporima i udružuje snage s ostalim ženama kako bi se međusobno osnažile i postale neovisne. Film je na Sundanceu pomeo publiku i žiri, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu.

?20:10 DOWNTON ABBEY: NOVO DOBA (Downton Abbey: A New Era), drama, 125′, Velika Britanija, red. Simon Curtis, gl. Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle…

➡UTORAK, 3. svibnja 2022.

?19:30 TVORNICE RADNICIMA, dokumentarni, 105′, Hrvatska, red. Srđan Kovačević

Tvornicu ITAS u Ivancu 2005. okupirali su radnici i preuzeli upravljanje. Postali su tako jedini uspješan primjer radničkog samoupravljanja u post-socijalističkoj Europi. Deset godina kasnije, njezini se radnici bore za opstanak u svijetu gdje snažne sile globalnog tržišta imaju sve razorniji utjecaj na poslovanje poduzeća – plaće se drastično smanjuju i radnici su sve nezadovoljniji organizacijom poslovanja. Redatelj Srđan Kovačević prati razvoj njihova pothvata tijekom pet godina. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema cilju. Ostaje pitanje: može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san?

➡ČETVRTAK, 5. svibnja 2022.

?19:30 PARALELNE MAJKE (Madres paralelas), drama, 120′, Španjolska, red. Pedro Almodóvar, gl. Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Julieta Serrano, Rossy de Palma

Dvije žene, Janis i Ana, zajedno se nalaze u bolničkoj sobi gdje svaka očekuje rođenje djeteta. Ni jedna ni druga nisu u vezi, a obje su zatrudnjele igrom slučaja. Sredovječna Janis ne žali za trudnoćom i poprilično je ushićena. Adolescentica Ana kaje se, a usto je uplašena i traumatizirana pa je Janis pokušava ohrabriti. Nekoliko riječi koje će izmijeniti u satima čekanja do poroda stvorit će neočekivanu povezanost, koja će razvojem situacije i novonastalim komplikacijama zauvijek promijeniti njihove živote.