Dokukino online: Sablasti kolonijalizma

U novom tjednu virtualnog programa na volimdokumentarce.net, Restart i Dokukino online donose kritički intonirane filmove proslavljenih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera na temu kolonijalizma.

U okviru programa Sablasti kolonijalizma prikazat će se tri kultna politička dokumentarca autora poznatih po nekonvencionalnom pristupu, pustolovnom duhu i dragocjenom uvidu u nepoznate predjele afričkog kontinenta, upozoravajući da kolonijalizam nipošto nije nestao, nego se samo transformirao.

Brügger u dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (2019.), kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije.

Tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit Ambasador (2011.) u kojemu je s lažnim papirima liberijskog konzula došao u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima. Za besplatno gledanje filma potrebno je upisati kod POST-KOLONIJALIZAM.

U dokumentarcu Dolazimo u miru Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma Darwinova noćna mora za koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije.

Kao poseban dodatak iz Dokukina najavljuju razgovore s tom dvojicom kultnih dokumentarista, održana za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online. Brügger i Sauper sudjelovali su na Restartovom Masterclass programu koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta.