Dmytro Choni u Lisinskom subotom

U ciklusu Lisinski subotom, 20. svibnja 2023. u 19 i 30 sati u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog gostuje Simfonijski orkestar iz Lihtenštajna pod ravnanjem dirigenta Dawida Runtza i s Dmytrom Chonijem na glasoviru. Na programu su: Karol Szymanowski: Koncertna uvertira, op. 12,  Josef Gabriel Rheinberger: Koncert za glasovir i orkestar u As-duru, op. 94 i Gustav Mahler: Prva simfonija u D-duru, Titan.

Simfonijski orkestar iz Lihtenštajna, koji korijene ima u istoimenom komornom orkestru utemeljenom 1988., u posljednjih deset godina razvio se u orkestar europskoga ranga. Uključivanjem vrhunskih solista iz cijeloga svijeta i u suradnji s poznatim dirigentima kao što su Frank Dupree, Lawrence Foster, Wayne Marshall ili Kevin Griffiths, Orkestar je umijeće zajedničkoga muziciranja podigao na zavidno visoku umjetničku razinu.

Mladi poljski dirigent Dawid Runtz, zvijezda u usponu europske glazbene scene, kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije već je postao ljubimac zagrebačke publike. Runtzu, koji je od 2016. ujedno i šef dirigent Poljske kraljevske opere, posljednjih godina otvaraju se neslućene perspektive i stižu pozivi za suradnju s važnim europskim i svjetskim orkestrima.

Istinsko otkriće večeri za mnoge će biti Dmytro Choni, jedan od vodećih pijanista mlađega naraštaja. Glazbena struka i kritika hvali njegovo umijeće fraziranja, lirizam, nijansiranje i savršenu kontrolu dinamike, a iznad svega zadivljujuću virtuoznost. Nastupao je na brojnim pijanističkim natjecanjima i u mnogim koncertnim dvoranama svijeta (Wigmor Hall u Londonu, Carnegie Hall u New Yorku, Salle Cortot u Parizu, Musikverein u Beču, Minato Mirai Hall u Yokohami, Palau du la Música u Barceloni, Auditorio Nacional de Música u Madridu, Teatro Colón u Buenos Airesu).

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. svibnja 2023.