Dani žive baštine u Etnografskom muzeju

Etnografski muzej pripremio je bogat i raznolik program pod nazivom Dani žive baštine u Etnografskom muzeju u sklopu Dana europske baštine 2023. i obilježavanja dvadesete godišnjice usvajanja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, koji će se održati od utorka, 3. do utorka, 31. listopada 2023. Suradnici na programu su Institut za etnologiju i folkloristiku, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado i Međunarodna smotra folklora.

Programom će se predstaviti izložba EMZ-a Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama, a na otvorenju izložbe pojedine primjere nematerijalne glazbene baštine predstavit će nacionalni folklorni ansambl Lado. U suradnji s Institutom održat će se okrugli stol u na temu Dobra praksa 20 godina nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj i kako dalje na kojem će sudjelovati priznati stručnjaci koji se već dugi niz godina bave fenomenima hrvatske nematerijalne baštine, kao i promocija knjige Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija! – etnografija Lastovskoga poklada autora dr.sc. Ive Niemčić i dr. sc. Joška Ćalete u izdanju Instituta za etnologiju i folkloristiku i JU Park prirode Lastovsko otočje. U suradnji s Međunarodnom smotrom folklora održat će se koncert izvornih nositelja koji će predstaviti lokalnu glazbenu tradiciju, a nakon koncerta održat će se razgovor s članovima KUD-a kako bi se dobila perspektiva i izvornih nositelja, i eventualni izazovi s kojima se danas susreću. Odjel edukacije EMZ-a održat će niz edukativnih radionica za djecu i odrasle (prijava obvezna na edukacija@emz.hr).

Ovim vrijednim programom dobila bi se zaokružena cjelina kojom će se jedinstvena i bogata hrvatska nematerijalna kulturna baština prikazati s različitih aspekata, od onog stručnog i znanstvenog do aspekta izvornih nositelja, a nizom različitih radionica izvršit će se njezina  promocija i edukacija među širokom publikom.

Detaljan program na poveznici: https://emz.hr/dogadjanja/dani-zive-bastine-u-etnografskom-muzeju/.

Ulaz na sve programe je slobodan.

 Izvor: www.emz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. listopada 2023.