Dani srpske kulture 2023.

U organizaciji SKD Prosvjeta u četvrtak, 9. studenog otvaraju se ovogodišnji Dani srpske kulture, grupnom izložbom Sa svakim nešto dijeliš… u izložbenim prostorima SKD Prosvjete (Preradovićevoj 21) u 19 sati, te u Galeriji Forum (Teslina 16) u 20 sati.

Na otvorenju izložbe u Galeriji SKD Prosvjeta u 20:30 sati umjetnica Tanja Dabo izvest će performans Kolekcija za pamćenje, a pjesme Tina Ujevića i Milene Marković govorit će glumica Nina Violić.

U autorskoj i kustoskoj koncepciji Nade Beroš, povjesničarke umjetnosti i kritičarke, na izložbi će biti predstavljeno dvadeset suvremenih hrvatskih umjetnica i umjetnika: Željko Badurina, Breda Beban, Boris Bućan, Branka & Branko Cvjetičanin, Tanja Dabo, Nedeljko Dragić, Jovica Drobnjak, Momčilo Golub, Igor Grubić, Božena Končić Badurina, Davor Konjikušić & Nika Petković, Bane Milenković, Bojan Mrđenović, Saša Mesić & Boris Bućan, Dan Oki / Slobodan Jokić, Ivana Popović i Mio Milisav Vesović  

Naslov izložbe istrgnut je iz stiha jedne od najpoznatijih pjesama Tina Ujevića Pobratimstvo lica u svemiru – Sa svakim nešto dijeliš a njezina poruka ni danas ne zastarijeva. Jedino se ponekad previše doslovno primjenjuje, pa nam je, čini se, lakše pobratimiti se s cijelim svemirom negoli s prvim susjedom ili komšijom. A onaj bližnji često nam postaje svemirski dalek. Da se ukaže na taj paradoks, izabran je rad Željka Badurine – razglednica iz ciklusa Post-art: Pola Srbin, pola Hrvat za zaštitni znak i plakat izložbe. Na tom su fotografskom portretu zagrljena dvojica umjetnika, Željko Badurina i Marijan Crtalić, djeca iz takozvanih miješanih brakova. Odjeveni su u bijele majice, koje podsjećaju na sportske dresove, na kojima stoje natpisi Pola Srbin (na majici Badurine) i Pola Hrvat (na majici prerano preminulog) Marijana Crtalića, umjesto klupskih oznaka. Badurina, na kritičko-ironičan način, tim natpisima difamira sebe i svog druga, posredno ukazujući na naše predrasude, maskiranja i strahove. Kao da tim postupkom kazuje: potrebno je jako malo, na primjer, kolegijalni zagrljaj, da sa svakim nešto dijeliš!

Predstavljeni umjetnici premošćuju i povezuju nekoliko generacija vizualnih umjetnika koji djeluju u Hrvatskoj, od doajena Nedeljka Dragića, karikaturista i animatora, prisutnog na kulturnoj sceni od pedesetih godina 20. stoljeća, do najmlađeg naraštaja umjetnika, poput Nike Petković i Bojana Mrđenovića, koji se pojavljuju u prvim desetljećima ovoga stoljeća. Koristeći se u najvećoj mjeri novim medijima svi oni zapravo progovaraju o starim temama: o povijesnim i obiteljskim traumama, o diskontinuitetu, brisanju kolektivne memorije, o ranjivosti, o gubitku zavičaja, o egzilu, govoru mržnje, sveprisutnom nasilju, o društvenim polarizacijama, o borbi za jednakost i pravu na rad, o potrebi samokritike koja nedostaje našim društvima…

Premda predstavlja cjelinu, izložba Sa svakim nešto dijeliš… i sama se dijeli, i to u dva prostora, Galeriju SKD Prosvjeta i Galeriju Forum, u kojoj se uglavnom tematiziraju parovi odnosno strukture sparivanja po nekoj od osnova bliskosti.

Izložba ostaje otvorena do subote, 25. studenog 2023.

Detaljan raspored događanja uz izložbu na poveznici: https://skd-prosvjeta.hr/dani-srpske-kulture-2023/

Izvor: www.skd-prosvjeta.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. studenoga 2023.