Dani rata

Od utorka, 23. svibnja do nedjelje, 27. kolovoza 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba Arsenija Žiljaeva U danima rata.

Naziv izložbe preuzet je sa slike istaknutog socrealista Gelija Korževa (1925–2012). Ovo djelo, također naslovljeno U danima rata, označilo je važnu prekretnicu u autorovoj karijeri, a završeno je 1954. godine. Iste je godine u Zagrebu skupina umjetnika i kulturnih inovatora osnovala Gradsku galeriju suvremene umjetnosti (poslije Muzej suvremene umjetnosti). Ti su se događaji odigrali godinu dana nakon smrti Josifa Staljina i dvije godine prije 20. kongresa Komunističke partije SSSR-a, poznatog po tajnom govoru Nikite Hruščova u kojem je osudio kult ličnosti i diktaturu bivšeg sovjetskog vođe.

Projekt je kreiran na principu izložbenog kolaža, zamišljenog da bude platforma za višeglasnu raspru između različitih povijesnih konteksta i načina upravljanja sjećanjem, koje oblikuju umjetničke metode, muzejske sakupljačke politike i povijesti izložbi. Svaki element kolaža pripovijeda o vlastitoj povijesti. Odlazak krvavog diktatora pruža priliku za odvažniji umjetnički eksperiment, što dovodi do pojave inovativnog zapleta koji koristi prazninu monokroma kao obećanje moguće svjetlije budućnosti umjesto posmrtne maske prošlosti. Taj događaj u drugoj zemlji podudara se s ubrzavanjem na putu prema suvremenosti. Međutim, nakon nekog vremena ništavilo višeglasne raspre ponovno postaje stvarni imperijalistički monolog, ukazujući na to da se represivna funkcija koju predstavlja lik Staljina ne može jednostavno prekrečiti, duboko je urezana u tkivo ruskog konteksta. Dakle, pokušaj da se barem nakratko zaboravi avatar represivnog mehanizma dovodi do njegove reinkarnacije i do novog vala represije i pokušaja zatiranja kulture susjedne nezavisne zemlje Ukrajine kroz ratnu katastrofu. Povijest se ponavlja. Prvo kao tragedija, zatim kao tragedija, pa opet kao tragedija

Kustosica izložbe je Jasna Jakšić.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 24. svibnja 2023.