Dani hrvatskog filma i Rendez-vous au cinéma u kinu Tuškanac

Kino Tuškanac, od ponedjeljka 13. do četvrtka 16. rujna ugošćuje program 30. Dana hrvatskog filma koji donose pregled domaće produkcije iz pet različitih kategorija, od animiranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog filma do videospotova i namjenskih filmova. Osim projekcija filmova, u popratnom programu bit će održana tribina posvećenu Ivi Škrabalu te izložba izabranih plakata prva tri desetljeća Dana hrvatskog filma.

Program Distribucija od petka, 17. rujna nadalje donosi domaću dramu Murina (2021), prvi dugometražni film redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović, nagrađen s Camera d’Or na filmskom festivalu u Cannesu. U priči o odrastanju i obiteljskim odnosima glavnu ulogu odigrala je Gracija Filipović, a glumačku postavu čine i Leon Lučev, Danica Čurčić i Cliff Curts.

Od subote, 18. rujna prikazuje se još jedan domaći film, dokumentarni Ljubav oko svijeta (2021) koji su snimili Davor i Anđela Rostuhar na lokacijama od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji pa sve do najvećih svjetskih metropola, donoseći pritom 33 različite priče o ljubavi i braku.

U petak 17. rujna započinje 7. Rendez-vous au cinéma festival realiziran u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Francuskim institutom u Hrvatskoj koji ove godine obilježava svoju 100. obljetnicu. Program nastao u suradnji i s Animafest Zagreb započinje hrvatskom premijerom višestruko nagrađivanog filma Izgubio sam tijelo (2019) Jérémyja Clapina, izvrsne Netflixove animirane drame s elementima fantastike. 

Iste večeri, u sjećanje na nedavno preminulog Jean-Paula Belmonda, bit će prikazana krimi-dramu Ludi Pierrot (1965), jedan od najslavnijih filmova u opusu Jean-Luca Godarda u kojem je Belmondo ostvario jednu od svojih najpoznatijih uloga. Kao predložak za film poslužio je noir roman Opsesija američkog pisca Lionela Whitea, a Godard je, kao i obično, scenarij napisao dan prije početka snimanja pa su mnoge scene glumci improvizirali na setu.

Na programu u subotu, 18. rujna je izvrsna nagrađivana drama Skafander i leptir (Julian Schnabel, 2007), izuzetno uspjela adaptacija istoimene biografske proze Jeana-Dominiquea Baubyja, kojeg tumači sjajni karakterni glumac Matthieu Amalric. Vrlo intrigantna Baubyjeva autobiografija, zahvaljujući i scenarističkom radu Ronalda Harwooda, rezultirala je naglašeno emotivnim i dirljivim, te pohvalno ne i patetičnim filmom.

Slijedi romantična komedija s elementima fantazije Čudesna sudbina Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001), izuzetno šarmantno i zarazno optimistično ostvarenje. Riječ je o impresivno stiliziranoj i koloristički bogatoj filmskoj bajci nakrcanoj slikovitim likovima, koja je naslovnu glumicu Audrey Tautou nakratko prometnula u veliku europsku filmsku zvijezdu te koja imponira neobičnim duhom i altruizmom, baš kao i nježnošću i efektno dočaranim ozračjem nadrealnosti.

Nedjelja, 19. rujna donosi romantičnu egzistencijalnu dramu Adelin život (2013), dotad najambicioznije i najuspjelije ostvarenje Abdellatifa Kechichea. Film je nagrađen u Cannesu, a sjajna Adèle Exarchopoulos je za naslovnu ulogu ovjenčana nagradom César kao najperspektivnija glumica. Ujedno probojan film izuzetno darovite glumice Lée Seydoux, slojevito i intrigantno tematizira kompleksan romantičan odnos obilježen velikim karakternim razlikama protagonistica.