Dan otvorenih vrata povodom 102. godišnjice Etnografskog muzeja

U petak, 22. listopada od 10 do 18 sati održat će se Dan otvorenih vrata povodom 102. godišnjice Etnografskog muzeja. Muzej poziva posjetitelje da slobodno zavire u bogato nacionalno i izvaneuropsko kulturno nasljeđe.

Etnografski muzej osnovan je 22. listopada 1919. godine. Od samog početka smješten je u jednoj od najljepših secesijskih palača u centru Zagreba na Trgu Mažuranića 14. Pod svojim okriljem čuva više od 85 tisuća predmeta (narodne nošnje, instrumenti, namještaj, igračke, gospodarstveni predmeti), vrijedan knjižnični fond s oko 25 tisuća knjiga i časopisa te oko 130 tisuća jedinica dokumentarne građe.

Program Dana otvorenih vrata uključuje:

Od 10 do 18 sati – ulaz u Etnografski muzej je slobodan (bez plaćanja ulaznice)

U 11 sati – Stručno vodstvo dr. sc. Dragana Damjanovića: Alojz Vjekoslav Bastl i arhitektura palače Etnografskog muzeja

U 16 sati – Stručno vodstvo kroz izložbu Igračke – djetinjstvo zauvijek

U 17 sati – Stručno vodstvo kroz izložbu Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave

Za najmlađe posjetitelje pripremljena je knjižica Tragom životinja, Potraga kroz postav izvaneuropskih kultura zahvaljujući kojoj će se na zanimljiv način upoznati s kulturama drugih kontinenata (Afrike, Australije, Južne Amerike). Svi koji je uspješno riješe dobit će slatku nagradu.

Posjetitelji koji nisu u mogućnosti fizički posjetiti Muzej, mogu posjetiti najnoviju virtualnu izložbu Škrinja puna digitalnih tajni i otkriti priče o škrinjama prepunih značenja. Poveznica za pristup izložbi: http://www.emz.hr/skrinja/hrv/index.html.