Ciklus filmskih korespondencija

Veljača u Dokukinu KIC počinje uz novi dokumentarni ciklus posvećen filmskim korespondencijama, epistolarnim poveznicama između pojedinaca, onih stvarnih i onih imaginarnih.

U subotu, 3. veljače u 20.30 sati ciklus otvara projekcija poetičnog dokumentarca austrijske redateljice Ruth Beckermann, Odsanjani. U njemu pratimo (ne)ostvareni odnos između poznatih pjesnika poslijeratne Europe: Paula Celana, čiji su roditelji poginuli u nacističkom konc-logoru i Ingeborg Bachmann, čiji je otac bio član Nacističke stranke, kroz pisma koja su cijeli život razmjenjivali.

U nedjelju, 4. veljače u 20.30 sati ciklus se nastavlja uz Marguerite Duras uz diptih o izmještanju, traumi i žalovanju personificiranima u Auréliji Steiner, liku koji izmiče svim kategorizacijama. U jednom se djevojka prisjeća potrage za sjedinjenjem s osobom koja ostaje neimenovana, nepoznata, strana, a u drugom se prisjeća roditelja koji su živote izgubili u deportaciji.

U subotu i nedjelju u 19 sati na rasporedu je nagrađivani moćni hibrid Vlada Petrija prikazan na festivalima diljem svijeta Između revolucija.

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 2. veljače 2024.