Ciklus filmova Davida Cronenberga i Sveti pauk u Kinoteci

Kinoteka za kraj mjeseca ožujka i u travnju 2023. donosi ciklus filmova Davida Cronenberga priče o seksu, kaosu i (ne)redu, među njima i kultne Sudar i Videodrome, među Novitete stiže nagrađivani triler Sveti pauk Alija Abbasija, a u sklopu Frankofonije prikazuje se hvaljena sudska drama Saint Omer Alice Diop.

David Cronenberg često je istraživao mehanizme kojima društvo kontrolira seksualne i ostale porive, a svoje zaplete gradio je na odvrtanju represivnih vijaka. Njegov prvi dugometražni film Trnci izgradio je oko znanstvenika koji stanovnike luksuznog montrealskog nebodera zarazi spolnim parazitima ne bi li svijet pretvorio u divovsku orgiju.

Sudar, jedan od najkontroverznijih filmova Cronenbergove karijere, priča je o skupini ljudi koja razvija fetiš na sudaranje automobilima, videći u spajanju tijela i metala novi oblik društva, tjelesnosti i seksualnosti. Film je adaptacija kultnog romana J. G. Ballarda, a nagrađen je i posebnim priznanjem žirija u Cannesu.

Videodrome je pak Cronenbergovo paradigmatsko ostvarenje: priča o piratskoj kabelskoj TV stanici koja gledatelje čini ovisnima o svojim S&M sadržajima, mijenjajući njihovu percepciju stvarnosti. Prepun nadrealnih specijalnih efekata i transgresivnih prizora u kojima se magle granice putenosti i strave, erotike i horora, Videodrome je jedan od najupečatljivijih ostvarenja Cronenbergova opusa, a Andy Warhol prozvao ga je Paklenom narančom osamdesetih.

U sklopu ciklusa prikazuje se i Fantazma, erotsko-psihološki film portugalskog redatelja Joãa Pedra Rodriguesa. To je film o mladom skupljaču otpada koji razvija fascinaciju arogantnim motoristom, u kojem se stvarnost i fantazije, ljubav i opsesija zapleću u teško razmrsivo klupko. Ovu intrigantnu priču o transformativnoj moći žudnje prikazujemo na 35mm kopiji.

Noviteti: Sveti pauk

Sveti pauk intrigantan je kriminalistički triler inspiriran serijskim ubojstvima prostitutki, koji su 2000. i 2001. potresali iranski sveti grad Mashhad. Redatelj Ali Abbasi vješto koristi konvencije žanra kako bi pružio razornu kritiku patrijarhalnog i religioznog mentaliteta, u kojem zločin ne predstavlja narušavanje društvene ravnoteže nego logični produžetak. Film je premijerno prikazan u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, gdje je Zar Amir Ebrahimi osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Među ostalim Novitetima pogledajte i Da li ste videli ovu ženu?, neobičan križanac crne komedije i psihološke drame s nadahnutom Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi. Tu su i humorna drama Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, distopijski triler Zločini budućnosti Davida Cronenberga, psihološka drama Poslije sunca Charlotte Wells te dvije priče o prijateljstvu: Blizu Lukasa Dhonta i Osam planina Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch.

Noviteti: Frankofonija 2023

U sklopu obilježavanja Frankofonije u Hrvatskoj u organizaciji Francuskog instituta prikazat ćemo nekoliko izuzetnih naslova iz frankofonih zemalja. Prvi na rasporedu je Saint Omer, igrani debi cijenjene dokumentaristice Alice Diop, inspiriran istinitom pričom o ženi koja je pustila svoje dijete da se utopi za vrijeme plime na plaži. Riječ je o jednom od kritičarskih miljenika prošle godine, prikazanom u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je dobio Srebrnog lava, a bio je i francuski kandidat za Oscara.

Projekcije u sklopu Frankofonije održavat će se jednom tjedno, a sljedeći na rasporedu bit će Noćni putnici Mikhaëla Hersa, lakonotna optimistična drama s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi. Ostatak filmova uskoro ćemo objaviti na webu.

Matineja: Dnevnik Pauline P.

I sljedeći vikend na subotnjoj Matineji možete pogledati Dnevnik Pauline P., adaptaciju popularnog lektirnog naslova Sanje Polak. Paulina P. jedan je od omiljenih likova iz suvremene hrvatske dječje književnosti, a svoju je filmsku inačicu dobila u interpretaciji Katje Matković i u režiji Nevena Hitreca.