Ciklus filmova Terryja Gilliama i Monty Pythona u Tuškancu

Od subote, 11. do subote, 18. veljače kino Tuškanac prikazuje izbor iz kreativnog i živopisnog stvaralaštva Terryja Gilliama i legendarne komičarske skupine Monty Python. Na programu će se naći Monty Python: Smisao života, Strah i prezir u Las Vegasu, Brazil, Kralj ribara, Dvanaest majmuna, Čovjek koji je ubio Don Quijotea i dr.

Terry Gilliam je komičar, animator, glumac, scenarist i redatelj te član legendarne britanske komičarske skupine Monty Python koju su činili i John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin i Graham Chapman. Pythonovci su bili savršeno sposobni od doslovce svega načiniti osebujnu smjesu farse i apsurda kojoj ni desetljeća koja su u međuvremenu protekla nisu nimalo oduzela na šarmu, duhovitosti i zabavnosti. Svoju karijeru Gilliam je započeo kao animator, a u toj ulozi pridružio se i Pythonima. S vremenom je postao njihov punopravni član i nastupao s njima kao glumac. Debitirao je s Pythonovcem Terryjem Jonesom kao redatelj, a kasnije razvio i iznimno cijenjenu samostalnu filmsku karijeru.

Filmovi Terryja Gilliama pomaknute su crnohumorne fantazije, anarhoidne i bizarne snolike vizije, ekscentrični eksperimenti i nadrealne igrarije. Trajno pamtljivi likovi iz njegovih najuspjelijih filmova izraziti su osobenjaci, pojedinci koji se iz vizure običnih ljudi u njihovoj okolini doimaju u pravilu izgubljenima i mentalno nestabilnim čudacima, plemeniti gubitnici koji su izlaz iz neke traume ili nerješive životne situacije pronašli u bajkovitom svijetu iluzija i mašte u kojemu vrijede posebna pravila i u kojemu su ostali tek tragovi stvarnosti. U njegovim djelima u pravilu je svijet mašte taj koji je bolji, pravedniji i plemenitiji, dok je realnost nepodnošljivo prozaična, gruba, manipulativna i pohlepna.