Četverodnevni blok Antisezone u MSU-u

U ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu počinje četverodnevni blok Antisezone – projekta koji predstavlja program suvremenog plesa i srodnih izvedbenih praksi, pod vodstvom plesnih umjetnica Silvije Marchig, Sonje Pregrad i Ive Nerine Sibile.  

Matija Ferlin, u sezoni međunarodnog uspjeha s predstavom SAD SAM MATTHAEUS igra značajnog prethodnika ovog rada iz serije SAD SAMSAD SAM LUCKY. Predstava, koja je nastala prije 10 godina i posveta je pjesniku Srečku Kosovelu te ove godine ima europsku turneju, bit će izvedena 28. lipnja u 20 sati.

Sindri Uču, višegodišnja suradnica Antisezone u najrazličitijim oblicima, prvi put predstavlja vlastiti izvedbeni rad u ovom okviru, u sklopu intermedijalnog programa I kiborzi plešu. Njen rad ONA NIJE SVIJET u kojem dodiruje neke od sličnih toposa Ferlinu – poput vjere, obiteljskih gubitaka i izvedbe kao transformativnog mehanizma, a kroz različitu autorsku prizmu, na programu je 27. lipnja u 20 sati.

Ovaj blok Antisezone tematizira razne prilaze poeziji (kao transformaciji materijalnosti), ali velikim dijelom i rad kolektiva KIK MELONE, jedne od organizacija koja stoji iza Antisezone. Kik Melone je, kroz četrnaest godina svojeg djelovanja, točka gravitacijskog djelovanja koja kroz dugogodišnje suradnje uzemljuje raznorodne kolektive, istražujući rub izvedbenosti na jedinstven način na našoj sceni. Blok donosi malu arheologiju njegove prošlosti i budućnosti. 

U četvrtak, 30. lipnja u 20 sati, intermedijalna izvedba NAJTUŽNIJA METODA. IKAD. – IZVEDBENI KRAJOLIK NISKOG POTENCIJALA I VISOKOG RIZIKA, upogonit će meta-metodu kolektivnog autorstva, izronjelu iz mnoštva isprobanih taktika i strategija – metodologiju tuge, arheologiju teatra, geo/bio/korpo/tehno-poetike, autentičnost i fejkizam, novu somatsku poeziju – sve to kao teme iz Kik Melone kontinuuma. Izvedba niza suradnika okupljenih posebno za ovu prigodu, uključit će i 16 mm filmske loopove te dosad nikad viđenu fotografsku dokumentaciju izvedbi iz mraka.

U želji da se propita arhiviranje izvedbenog rada općenito, a specifično koreografske genealogije Kik Melone, pripremili smo projekt ARHIV S.M., koji će popratiti svaki dan bloka. Gdje je predstava kad je nema? Što je senzualni objekt izvedbe odnosno njenog arhiva? Gdje već postoji Arhiv S.M.?, samo su neka od pitanja kojima se projekt bavi. 27. lipnja odvija se uspostavljanje Arhiva S.M. u Muzeju suvremene umjetnosti, a 28. lipnja u Kinu Grič; 29. lipnja otvara se metoda senzualnog koreografskog arhiva dvosatnim laboratorijem za sve zainteresirane, a 30. lipnja arhiv će obuhvatiti odnosno biti obuhvaćen izvedbom Najtužnije metode