Centri za kulturu na Dan grada Zagreba

28. 5. 2024.

Dan grada Zagreba, u petak, 31. svibnja, i ove godine obilježava se brojnim programima koje organiziraju Grad Zagreb, gradske ustanove i poduzeća. Bogat program pripremili su centri za kulturu u različitim zagrebačkim kvartovima.

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca  i KGZ – Knjižnica Kustošija:

Izložba radova polaznika programa Otvoreni atelje (27.5. – 10.6.)

Centar za kulturu i informacije Maksimir:

Projekcije kratkih plesnih filmova (27.5. – 2.6.)

Kviz Koliko poznajete Zagreb

Nastup polaznika škole mjuzikala

Centar mladih Ribnjak:

Smotra osnovnoškolskih bendova grada Zagreba

Narodno Sveučilište Dubrava:

Radionice za djecu

Povijesne tribine Zagreb kroz stoljeća

Koncert Ivane Starčević i Matije Antolića (31.5. u 20 sati)

Centar kulture na Peščenici – KNAP:

Izložba Mali princ u Zagrebu (27.5. u 19h)

Edukativna radionica za građane o javnim prostorima

Kulturni centar Travno – KUC Travno:

Program Obuci tradiciju

Izložba Zagreb u slikama i srcu (29.5.)

Besplatan akustični koncert u Parku Travno (29.5.)

Narodno Sveučilište Sesvete:

Izložbe i radionice za djecu s izradom licitara (29. i 30.5.)

Koncert Barbara Suhodolčan Vrbički i ansambl C’est la vie! (31.5.)

Centar za kulturu Trešnjevka:

Koncert tamburaškog orkestra Gaj i gostiju (31.5. u 20 sati)

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad:

Program Volim Zagreb i u Susedgradu

Centar za kulturu Novi Zagreb:

Koncerti: Novi val klasike i Jazz Point Novi Zagreb: Lana Janjanin Quartet

Prigodni koncert Zagreb, moj grad održat će se u srijedu, 29. svibnja u 20 sati u Muzeju grada Zagreba. Na koncertu će nastupiti Akademski zbor, Tamburaški i Harmonikaški orkestar SKUD-a Ivan Goran Kovačić. Ulaz je slobodan.

Niz aktivnosti je za 31. svibnja najavila i Turistička zajednica grada Zagreba. Od smjene straže Kravat pukovnije, preko Zagrebačkog vremeplova, nastupa folklornih ansambala pa sve do dječjih predstava i prigodnih razgleda grada na hrvatskom jeziku i drugih. U suradnji sa ZET-om i ove će se  godine provesti projekt Glazbena kontrola, u sklopu kojeg će članovi orkestra zasvirati u zagrebačkim tramvajima. Program Dana otvorenog grada počinje u 11 sati, Arhitektonskim šetnjama Zrinjevcem, a uz stručno vodstvo dr. sc. Irene Kraševac, povjesničarke umjetnosti i znanstvene savjetnice u trajnom zvanju na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, uživat ćete u šetnji najstarijim, a po mnogima i najljepšim od sedam zagrebačkih parkova u sklopu Lenuzzijeve potkove i saznati kada je i kako nastao. Mjesto susreta je Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac. Na tržnici Dolac, simbolu života grada, u 12 sati će vas u sklopu programa Svi naši susreti iznenaditi mladi plesači, koji uz ritmove starog Zagreba, stvaraju novo naličje grada. Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka će Škola za klasični balet u 16 sati izvesti baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta. Program Tajni Zagreb u 16 i 17:30 vodi vas u pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, šetnjom po Gornjem gradu saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada uz našu magičnu kazivačicu Ivu Sillu. Očekuje nas i već dobro poznat scenski programu režiji Ivice Buljana – Začarana šuma. Treće izdanje Dana otvorenog grada, ovog puta će u 17 sati začarati park Ribnjak, a građane će povesti u potragu za izvođačima koji će na skrivenim lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova. Kako drukčije završiti dan kada grad otvara svoje srce, ako ne dobrim plesnjakom. Na uglu Tesline i Preradovićeve ulice u 19:30 zaplesat ćemo zajedno kao u vremenima najboljih zagrebačkih plesnjaka, uz sjajnog Josipa Palametu i njegov bend. Uživat ćete u najljepšim šansonama posvećenima Zagrebu, ali i dobrim starim hitovima.

Izvor: www.zagreb.hr, Kulturauzagrebu.hr