Čarolija bajke pretočena u glazbu

U srijedu i četvrtak, 3. i 4. svibnja 2023. u KD Vatroslava Lisinskog održavaju se izložba i koncerti u sklopu projekta Tjedan glazbe za djecu i mlade u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

U dva dana četiri puta bit će izvedena orkestralna suita Šeherezada, op. 35 ruskog skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova. Ovo remek-djelo, jedno od najpopularnijih u klasičnoj glazbi, inspirirano je egzotičnim pričama iz Tisuću i jedne noći – skupine indijskih, perzijskih i arapskih pripovijesti koje su postale omiljene u cijelom svijetu i doživjele niz umjetničkih interpretacija.

Šeherezadu će u Lisinskom izvesti Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića, a program će biti oplemenjen plesom i pričom. Plesni dio kreirale su voditeljice, koreografkinje i suradnice Jasna Čižmek Tarbuk, Ana Genzić, Korana Stojsavljević i Eleonora Vrdoljak te kostimografkinja Ivana Bakal, a plešu Lana Ferjančić, Laura Sarić i učenici plesnog odjela Umjetničke škole Franje Lučića. Putopisac i dramaturg Jasen Boko je moderator programa, a njegova vještina pripovijedanja kao i bogato iskustvo s brojnih putovanja zaokružit će ovaj zanimljivi program u kojem se na poseban način spajaju glazba, ples i priča.

Osim jedinstvenog koncerta posjetitelji Tjedna glazbe za djecu i mlade imat će priliku pogledati i izložbu radova pristiglih na natječaj Radost slikanja uz glazbu kojeg Hrvatska glazbena mladež organizira svake godine s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi. Slušajući glazbu u školi na zadane teme mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radovima pod mentorstvom pedagoga i nastavnika.

Izvor: www.lisinski.hrKulturauzagrebu.hr, 2. svibnja 2023.