Brodolom Mijoka u Galeriji AMZ

U Galeriji AMZ (Pavla Hatza 6) do srijede, 13. rujna 2023. ostaje otvorena izložba Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora. Izložba prezentira rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera.

Prije oko 300 godina na pličini Mijoka potopljen je brod. Lokalitet brodoloma bio je izrazito devastiran, no tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja pronađen je izuzetno zanimljiv, nesvakidašnji teret, koji se pokazao vrjednijim nego što je itko mogao pretpostaviti.

Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH, zaštitna arheološka istraživanja su na lokalitetu provođena od 2006. do 2012. godine. Istraženo je područje od 64 m² te je sakupljena velika kolekcija vrijednih pokretnih nalaza datiranih u 16. i 17. stoljeće. Bez obzira na veliki stupanj devastacije lokaliteta, rezultati istraživanja pružili su uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, ali i u pomorsku trgovinu i prilike na Jadranu tijekom tog razdoblja. Mahom skupa i luksuzna roba te velika količina zlatnog i srebrnog novca na brodu koji je bio relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, ukazuju da je vjerojatno riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu. No također ne bi se smjela u potpunosti odbaciti mogućnost da je riječ o trgovačkom brodu s teretom iz grada Nürnberga i drugih europskih centara.

Cilj izložbe je prikazati rezultate spomenutih istraživanja te time još jednom široj i stručnoj javnosti omogućiti uvid u dio bogatstva jadranske podmorske baštine koji je pohranjen u Muzeju grada Šibenika. Izložba prikazuje značenje i bogatstvo pronađenog materijala, ali također stavlja i naglasak na problem devastacije arheološkog nalazišta, ali i vrijednost istraživanja usprkos devastaciji. Izložba daje informacije o arheološkim nalazištima, osobito onima pod morem, i očuvanju naše zajedničke baštine.

Organizatori izložbe: Muzej grada Šibenika, Hrvatski restauratorski zavod i Arheološki muzej u Zagrebu

Autorice izložbe: Vesna Zmaić Kralj (Hrvatski restauratorski zavod) i Marina Lambaša (Muzej Grada Šibenika)

Radno vrijeme Galerije:

utorak – petak 12 – 18 sati

subota            10 – 13 sati

Ulaz na izložbu se ne naplaćuje.

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 22. kolovoza 2023.