Braća Karamazovi premijerno u ZKM-u

U subotu, 26. i nedjelju, 27. veljače 2022. u 20 sati Zagrebačko kazalište mladih izvest će dvije premijere – Braća Karamazovi (Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu) i Braća Karamazovi II (Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način) nastale prema predlošku ruskog genija Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Olivera Frljića.

Suvremena obrada klasika ruske književnosti u interpretaciji Olivera Frljića moći će se pogledati kroz dvije predstave. U dosadašnjim kazališnim adaptacijama ovoga romana često se izostavljao odnos brata Aljoše s dječacima koji dolaze iz nižih socijalnih slojeva. U ovoj obradi tom će se odnosu posvetiti jednaka pažnja kao i odnosu braće Karamazovi i njihova oca. Za cjelovitu sliku predlaže se pogledati oba komada.

Dostojevski je djelo dovršio nepuna tri mjeseca prije smrti. Utjecaj ovoga romana, koji se smatra njegovim najvećim djelom, ne prestaje slabiti od njegova objavljivanja. Upečatljiva, snažna promišljanja o smislu života, ljubavi i moralu duboko prožimaju Braću Karamazove, kao i niske strasti, pohlepa, tuga, ljubomora i humor.