Božićna bajka Jasmine Kosanović u Etnografskom muzeju Zagreb

Od subote, 4. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. u Etnografskom muzeju Zagreb bit će postavljena izložba Božićna bajka Jasmine Kosanović / Jasmina i lutkice uz koju će biti pripremljen i ​Edukativni program Etnografskog muzeja.

Jasmina Kosanović živi u najljepšem svijetu od svjetova. Netko će reći da je to svijet bajki, netko će ga nazvati carstvom lutaka dok će netko, puno manje romantičan, njezin atelje u srcu Zagreba opisati kao prodavaonicu. I svi će oni zapravo imati krivo. Jer taj svijet što ga stvara posve sama, u procesu kontinuirane kreacije, nestalan je poput mijene. Zrcali godišnja doba – kiti se injem, resi žutim lišćem, blista na prvome proljetnom suncu i veseli se svježini ljetne večeri. Glavnih likova nema jer ovdje su glavni svi. I kao ugljen crna vrana, i lisica hrđave dlake, i tek naoko strašni vuk i gradski mačori sa stilom i stavom. A u njezine nježne djeve – Crvenkapicu, zanosnu Rosu i najšarmantniju Vješticu – svi smo se odavno bezglavo zaljubili. Cijela se ova družina susreće u šumi kao mitskome mjestu i među bijelim granama breze živi bezbrižno i u slozi. Nema tu ni negativaca. Povezuje ih sve ona iskonska dobrota i gotovo zaboravljena toplina koja živi u najmekšim sjećanjima na djetinjstvo, bakinu blagost i mamine priče za laku noć. 

Želja je autorice, poznate hrvatske umjetnice lutaka Jasmine Kosanović, da čarolija božićne noći pod okriljem Etnografskog muzeja svojom kreativnošću potakne posjetitelje da i oni sami u svojim domovima osmisle svoju božićnu bajku. Tako će svake subote u prosincu u Edukativnom programu Etnografskog muzeja kroz druženje objasniti na koji način radi svoje lutke.