Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Zagreb Film Festival i Europski parlament u Hrvatskoj tijekom veljače organiziraju besplatne projekcije nominiranih filmova u odabranim kinima u Hrvatskoj. U Zagrebu bit će prikazani za Oscara nominiran uzbudljivi triler Zakon zbornice Ilkera Çataka i dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2023, dokumentarni film Na Adamantu: Nitko nije savršen Nicolasa Philliberta.

Zagreb / Kino Kinoteka

ponedjeljak, 19. veljače: Na Adamantu: Nitko nije savršen

ponedjeljak, 26. veljače: Zakon zbornice

Kandidat za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma i pobjednik 21. ZFF-a u programu Ponovno s nama, Zakon zbornice Ilkera Çataka napeta je njemačka drama s elementima trilera o međuljudskim odnosima, konformizmu i (tinejdžerskom) buntu, u kojoj se igre moći sa školskih hodnika i igrališta preslikavaju na društvo, a sjajna Leonie Benesch (Babilon Berlin) postaje lice onih prosvjetara koji se protiv nepravde bore suosjećanjem.

Renomirani dokumentarist Nicolas Philibert u svom najnovijem uratku Na Adamantu: Nitko nije savršen, koji je na Berlinaleu 2023. osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, bavi se stigmatizacijom psihičkih bolesti te institucionalizacijom ludila. Njegova kamera prati svakodnevicu pacijenata jednog netipičnog centra za skrb, smještenog na rijeci Seini u Parizu, posebnom po tome što se opire dehumanizaciji psihijatrije, pružajući glas i utočište svim članovima društva marginaliziranih svojom dijagnozom.

Izvor: www.zff.hr, Kulturauzagrebu.hr, 13. veljače 2024.