Barry Wolfryd u Meštrovićevu paviljonu

Otvorenje izložbe Barryja Wolfryda Spektakulariziranje margine: prožimajući svjetovi Barrya Wolfryda bit će u četvrtak, 14. rujna 2023. u 19 sati u Galeriji PM Doma HDLU (Meštrovićev paviljon).

„U umjetničkom opusu Barrya Wolfryda prisutne su dvije konstantne i ponavljajuće linije a povezane su kulturnim konstruktima koji su ga oblikovali. Jedna je vezana uz Wolfrydovu rodnu zemlju Sjedinjene Američke Države a druga uz Meksiko i grad u kojem od 1985. živi i stvara, Mexico City. (…) U svom mi je kazivanju više puta istaknuo da su ga na različitim stranama svijeta pitali „kako si ti došao u Meksiko“, na što bi on jednostavno odgovorio „pa u VW kombiju“. Upravo se u tom Wolfrydovom odgovoru očituje dihotomija njegove umjetničke poetike; američka jednostavnost i otvorenost (…) i meksička sklonost mistificiranju, natprirodnom i sudbinskom (u meksičkoj kulturi materijalizirana u ikoničnim proslavama Dana mrtvih ali i u opusu Leonore Carrington). Te se dvije linije, američka i meksička u Wolfrydovom se umjetničkom opusu kako onom slikarskom tako i kiparskom izmjenjuju i nadopunjuju stvarajući tako jedinstvenu poetiku. (…)

(…) u svojoj umjetničkoj strategiji, u ovim radovima Wolfryd odlazi još dalje te ironizira ali i istovremeno i spektakularizira dva tradicijska umijeća odnosno umjetničke tehnike koje su zbog količine turizma u Veneciji i Meksiku postale ne samo komodificirane već su otišle potpuno u smjeru kiča pretvorivši se tako u forme marginalnih kulturnih pojavnosti. Prva je naravno Murano tehnika izrade staklenih predmeta u radionicama na venecijanskom otoku Murano (od XIII. stoljeća do danas), a druga je ona meksičkih diorama odnosno Nicho arta, oblika narodne umjetnosti u zemljama Srednje i Južne Amerike u kojemu se malene figurice od različnih materijala mogu postavljati u staklene kutije (minijaturne oltare). (…)

(…) Barry Wolfryd nam svojim ciklusom Fragility of The Absurd, fascinantno koristeći ironiju ali i izravnu kritičnost prema sadašnjem vremenu površnosti i beznađa otvara pitanja o prožimanju kulturnih slojeva, marginalnim pojavnostima i liminalnim prostorima ali isto tako i o re-intepretiranju dvije velike kulture: meksičke – tradicijske i folklorne; i one američke – kako one nevidljive svakodnevne tako i one previše vidljive spektakularne.” (Josip Zanki)

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2023.

Radno vrijeme:

uto-ned: 11 – 19

pon i praznik: zatvoreno.

Izvor:  www.hdlu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 5. rujna 2023.