Baletni diptih u HNK-u

U petak, 15. ožujka u 19.30 sati u HNK-u baletni diptih umjetnika Wayna McGregora i Massimiliana Volpinija premijerno će se predstaviti publici u novoj sezoni, sjedinivši dvojicu koreografa koji njeguju različite umjetničke izričaje.

Wayne McGregor autor je predstave Dyad 1929 koja se oslanja na slavnu baletnu trupu Ballet Russes i njihovog umjetničkog voditelja i mecenu Sergeja Djaghiljeva te na njihov doprinos umjetnosti u širem kontekstu. Trupa Ballet Russes djelovala je od 1909. do 1929. obilježivši prva tri desetljeća baletne umjetnosti i unoseći revoluciju u shvaćanju baleta. Iako nije riječ o narativnom baletu, ples, scenografija i glazba Stevea Reicha sadržavaju tragove stila i duha Ballet Russes koji većdesetljećima inspiriraju umjetnike diljem svijeta.

Massimiliano Volpini, talijanski koreograf i ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu, u svom će autorskom djelu pod naslovom Light through the fingers prezentirati suvremenim plesnim jezikom primordijalne ljudske radnje te instinktivne reakcije na različite životne situacije uklopljene u današnjicu u kojoj se suočavamo s umjetnom inteligencijom i potpuno novim svijetom. Postavlja se pitanje možemo li uspostaviti ravnotežu između naše temeljne ljudske prirode i novog razvoja društva, odnosno nove evolucije koja nas očekuje. Ovaj balet će zajedno s koreografom Volpinijem stvarati i makedonski skladatelj Marjan Nečak.

Ostali termini izvedbi na poveznici: https://www.hnk.hr/hr/balet/predstave/dyad-1929-primordium/#15.03.19.30

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. veljače 2024.