Balet u izvedbi Slovenskoga narodnog gledališča Maribor

7. 6. 2024.

U nedjelju, 27. listopada u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prikazuje se balet Carmina Burana u izvedbi Slovenskoga narodnog gledališča Maribor.

Koreografija: Edward Clug

Glazba: Carl Orff

Scenografija: Marko Japelj

Kostimografija: Leo Kulaš

Svjetlo: Tomaž Premzl

Svjetski poznat koreograf Edward Clug osmislio je snažnu i dirljivu interpretaciju Carmine Burane Carla Orffa, remek-djela 20. stoljeća koje prodire u bezvremenske teme nade, ljubavi i sudbine. Orffovo djelo, koje crpi inspiraciju iz srednjovjekovnih stihova, govori o izdržljivoj prirodi ljudskoga iskustva, bacajući zloslutnu sjenu na neizvjesnu sudbinu čovječanstva s uvodnim dijelom O Fortuna.

Radeći na tom čuvenom djelu, Clug je nastojao istaknuti ne samo njegov implicitni osjećaj muke nego i njegove teme uzdizanja i obnove, koje evociraju proljetno doba. U srcu kantate Carmina Burana leži duboko promišljanje o ljudskom stanju, naglašavajući našu povezanost s nasljeđem i mjestom u svijetu.

Svojom svježom interpretacijom, Clug je udahnuo novi život bezvremenskom djelu ulaskom u njegove univerzalne teme, čime je ponovno potvrdio njegovu važnost. Naglašavajući središnje teme nade, ljubavi i otpornosti ljudskoga duha, Clug je stvorio djelo koje duboko pogađa publiku, navodeći je na razmišljanje o našem mjestu u svijetu i nasljeđu koje ćemo ostaviti iza sebe.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr