Balet Plamteća voda HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke gostuje u ZKM-u

U četvrtak, 16. siječnja 2022. u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje balet Plamteća voda HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Balet Plamteća voda ostavlja gledatelje bez daha. U iznimno zahtjevnoj koreografiji balerine i baletani riječkog baleta plešu na granici izdržljivosti i pomiču vlastite granice. Spajajući vatru i vodu, te mnoge druge suprotnosti na kojima još od iskona počivaju naš život i svijet, tijela plesača i njihov pokret stvaraju neodoljivo impresivne slike isprepletene snažnim emocijama.

Spajajući vatru i vodu, a i mnoge druge suprotnosti na kojima još od iskona počivaju naš život i svijet, tijela plesača i njihov pokret stvaraju neodoljivo impresivne slike isprepletene snažnim emocijama. Slike koje nose i snažnu poruku u trenutku nesigurnosti i neizvjesnosti što ga upravo živimo. Iznimno zahtjevna koreografija i plesači koji na granici izdržljivosti pomiču vlastite granice.

Dok se prvi dio predstave temelji na kontrastu svijetlih kostima i tamne scenografije, u drugom dijelu prevladava vatreni, plamteći element, a kostimima dominiraju crvena i ružičasta boja. Drugi dio odvija se u furioznom ritmu techno glazbe – brzo, dinamično, divlje, ritualno, repetitivno… dovodeći plesače i njihova tijela do granice izdržljivosti. U kontrastu s prvim dijelom, u drugom se dogodila eksplozija boja i pokreta, isijavajući snagu, strast i moć vatre. U ovom dijelu predstave kao scenografski detalj pojavljuju se zahrđale ploče, koje asociraju na neko apokaliptično stanje, možda stanje svijeta u kojemu danas živimo. Prvi dio predstave, pak, priziva brodolom i posljednje preživjele ostatke ljudske vrste koji se batrgaju u borbi za preživljavanjem. A onda tijela ponovno uranjaju u tamu… Završni dio predstave donosi svojevrsno olakšanje ili katarzu. Predstavom Plamteća voda članovi i članice riječkog Baleta dodatno su pomaknuli svoje izvedbene granice, pokazujući da su spremni za različite izazove – od klasičnog baleta do ovakvih suvremenijih plesnih iskoraka.