Balet HNK u Zagrebu online: Gospoda Glembajevi

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu donosi mogućnost gledanja baletnih predstava online:

Od ponedjeljka, 13. travnja, možete pogledati baletnu predstavu Gospoda Glembajevi, nastalu prema istoimenom romanu Miroslava Krleže. Koreograf, redatelj i autor libreta Leo Mujić, stvarajući ovo scensko djelo, zagrabio je i u prozne tekstove Miroslava Krleže iz ciklusa O Glembajevima. Prije poznatih događaja koji kulminiraju na proslavi jubileja Banke Glembay Ltd., doznajemo mnoge pojedinosti iz života poznatih likova koje su dovele do potpuna sloma jedne agramerske patricijske obitelji. (Pogledajte predstavu)

Od petka, 10. travnja možete pogledati izvedbu baleta Romeo i Julija Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, nastalog prema istoimenoj Shakespeareovoj drami, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih drama svjetske literature.
Koreografski prikaz Romea i Julije na zagrebačkoj baletnoj pozornici donio je Patrice Bart. (Pogledajte predstavu)

Od srijede, 8. travnja možete pogledati izvedbu baleta Elizabeta Austrijska – Sisi, u režiji i koreografiji Patricea Barta. Poznata njemačka dramaturginja Christiane Theobald vodi nas kroz životnu priču jedne od najintrigantnijih i najljepših vladarica svijeta, koju će majstor baletne scene Patrice Bart ispričati svojim specifičnim koreografskim i redateljskim rukopisom, okupljajući veliki baletni ansambl u ovaj umjetnički projekt. Za glazbeni je aranžman zadužen skladatelj i dirigent svjetskog glasa Ermanno Florio, koji glazbeni zaplet kreira na odabranu novoromantičarsku glazbu češkoga skladatelja Bedřicha Smetane. (Pogledajte predstavu)

Od nedjelje, 5. travnja možete pogledati baletnu predstavu Apoksiomen koreografa Claudia Bernarda, za koji je glazbu napisala Tamara Obrovac. U predstavi kojoj more određuje poetski i misaoni prostor, koreograf Claudio Bernardo je u traganju za odgovorima zaronio duboko u svoju umjetničku imaginaciju. Pogledajte kako će pokretom, ali i glasom, baletni ansambl, na veličanstvenu glazbu Tamare Obrovac dodirivati sve rubove Mediterana uz fragmente Euripidovih Trojanki, koje je odabrala i dramaturški obradila Lada Kaštelan. (Pogledajte predstavu)

Od petka 3. travnja možete pogledati izvedbu baleta Tamni pejsaži – Bolero koreografkinja Marjane Krajač i Maše Kolar te autora glazbe Thomasa Könera i Mauricea Ravella. (Pogledajte predstavu)

Od ponedjeljka, 30. ožujka možete pogledati izvedbu baleta Modrobradi u koreografiji Staše Zurovca po glazbi Marjana Nećaka. Balet se temelji na poznatoj legendi o Modrobradome, pronašavši nadahnuće u pripovijetki Modrobradi i njegovih sedam žena francuskoga nobelovca Anatolea Francea, originalnoj priči Charlesa Perraulta Modrobradi te libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka Dvorac Modrobradog. (Pogledajte predstavu)

Od subote, 28. ožujka možete pogledati baletnu izvedbu Petar Pan u koreografiji Giorgija Madije i pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Priča o dječaku koji ne želi odrasti jedna je od najpoznatijih dječjih priča svih vremena. Od 1904. godine, kada ju je pisac James M. Barrie predstavio kao kazališnu predstavu, Petar Pan osvaja publiku diljem svijeta. (Pogledajte predstavu)

Od četvrtka, 19. ožujka u 17:00 sati na YouTube kanalu 24 sata možete gledati izvedbu baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova. U ulozi princa Siegfrieda nastupa Andrea Schifano, Odettu/Odiliju utjelovila je Miruna Miciu, demonskog Rotbarta Guilherme Gameiro Alves a dvorska luda je Takuya Sumitomo, no brojne su i spektakularne solističke točke u izvedbi solista i solistica Baleta HNK-a. Ništa manje dojmljivi nisu ni graciozni grupni plesovi labudica. (Pogledajte 1. i 2. čin; Pogledaj 3. i 4. čin)