Balet Hamlet u HNK-u

U petak, 17. studenog u 19:30 sati u HNK postavlja se balet Hamlet. Koreograf i redatelj: Leo Mujić, kostimografkinja: Manuela Paladin Šabanović, scenograf: Stefano Katunar, dramaturg, asistent koreografa, odabir glazbe: Balint Rauscher, oblikovatelj rasvjete: Aleksandar Čavlek, oblikovatelj zvuka: Svebor Zgurić, asistentica kostimografkinje: Mia Rejc Prajninger, asistentica scenografa: Aleksandra Vuković, aletne majstorice: Milka Hribar Bartolović, Pavla Pečušak.

Najpoznatije i najizvođenije Shakespeareovo djelo već više od četiri stoljeća intrigira i inspirira umjetnike diljem svijeta. Priča o sinu koji se ne može pomiriti s naglom očevom smrću, sinu kojemu duh ubijenog oca otkrije svoga ubojicu ne prestaje očaravati publiku svih naraštaja. Mladi princ baca se u potragu za istinom koja ga dovodi u neočekivane situacije u kojima polako razotkriva trulež u vlastitoj domovini. Uz briljantno vođeni zaplet i brojne paralelne radnje Hamlet je odavno prerastao svoj vlastiti lik, postavši simbolom ljudskoga bića koje u sebi ujedinjuje ljubav i sumnju, radost i očaj, duhovitost i gorčinu, inteligenciju i naivnost, hrabrost i prijetvornost, ukratko, sve osobine koje krase ljudski rod. Uz napetu priču, Hamlet je također i velika tragedija koja postavlja pitanja o smislu života, o smrti, osveti i borbi za istinu. Shakespeare je u ovom djelu dosegao jedan od vrhunaca svoga stvaralaštva. S mnoštvom likova, pregrštom intriga, paralelnih radnji i zapleta, Shakespeareov Hamlet bezvremensko je remek-djelo koje inspirira umjetnike najrazličitijih izričaja, nudeći bezbrojne mogućnosti interpretacije.

Ovu slavnu tragediju uprizorit će na sceni Leo Mujić u kojoj će Balet HNK u Zagrebu izvesti još jedno klasično remek-djelo na nov način. Riječ je o velikoj ansambl predstavi, temeljenoj na klasičnoj literaturi koja će publici predstaviti novi balet koji je proizašao iz slavnoga Shakespeareovog djela.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. listopada 2023.