Armenska književnica u izdanju Hene

20. 6. 2024.

U izdanju nakladnika Hena com objavljena je knjiga armenske književnice Narine Abgaryan Tri jabuke s neba pale.

U planinskom selu Maran, u živahnoj armenskoj zajednici koju odvajkada prate smijeh i suze, kletve i razna čuda, živjela je i pedesetosmogodišnja udovica i seoska knjižničarka Anatolija Sevojanc. Jednog se dana, misleći da ima neizlječivu bolest, udobno smjestila na jastuke, prekrižila je ruke na prsima, duboko udahnula i zatvorila oči. Bila je uvjerena da će umrijeti, ali dok je čekala da joj duša prhne put nebesa, na vratima joj se iznenada pojavio – ni manje ni više nego – prosac…

Ovaj bajkovit, živopisan roman očarava neobičnim sudbinama svojih junaka, žilavih Maranaca, koji su kroz desetljeća plakali i radovali se zajedno, i taman kad su bili svedeni na tek nekolicinu uvelih staraca, jedna im je nesvakidašnja ljubavna priča vratila i radost i mladost. Šarm ovog međunarodnog bestselera razotkriva se kroz majstorsko pripovijedanje, kroz vibrantne opise armenskog folklornog blaga, kroz duhovite dijaloge i razarajuću autoričinu maštu kojom je sve obično pretvorila u neobično, a skromne, male ljude učinila epskim junacima.

„Prožeto dobrotom, humorom, suptilnošću i nenaglašenom finoćom.“ (Jevgenij Vodolazkin)

„Radnja romana sastoji se od nekoliko priča vrlo običnih, ali odvažnih i krasnih ljudi, a toliko je ljubavi i humora da ne možete ne spustiti knjigu pozitivni i poletni.“ (Russia Beyond the Headlines)

„Savršena knjiga za svakoga tko želi naučiti više o Armeniji: njezinim običajima, vjerovanjima, tradiciji i povijesti… Srčan, nježan roman.“ (La Couleur des Mots)

Izvor: www.hena-com.hr, Kulturauzagrebu.hr