Antisezona 23

ANTISEZONA 23, Blok 4: ERUPCIJE održava se od srijede, 11. do nedjelje, 15. listopada 2023. godine.

ANTISEZONA je projekt koji donosi cjelogodišnji program prezentacije i kontekstualizacije suvremenog plesa i srodnih izvedbenih praksi u MSU, kojeg vode plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Iva Nerina Sibila te muzeologinja Tea Kantoci.

Godina 1816. poznata je u povijesti kao godina bez ljeta, zbog gustog oblaka koji je prekrio Europu nakon razorne erupcije indonezijskog vulkana Tambora. Te godine, Europa je posljedično opustošena gladi i siromaštvom, a 19- godišnja Mary Shelley piše svoj roman Frankenstein ili moderni Prometej. U listopadskom bloku ANTISEZONA eruptira prvom premijerom ove godine: Oh, Mary Shelley autorice Silvije Marchig, u produkciji Kik Melone. Predstava nastaje u suradnji s plesačicama Ivanom Bojanić i Anom Kreitmeyer i glazbenicom Anom Kovačić te donosi koreografsko promišljanje frankenštajnskog tijela, koje afirmira svoju mnogostrukost i čudovišnost. Prije čudovišne premijere, blok otvara reprizna izvedba Sonje Pregrad Objekt plesa. Riječ je o predstavi u kojoj autorica postavlja pitanje što je to drag suvremenog plesa i drag kazališta. Iako konceptualno uzbudljiva i lucidna, ova predstava prije svega plijeni intimnom bliskošću s osobnim svijetom autorice.

Gostujuća izvedba bloka jest predstava Suzvučja, koja se ugošćuje u suradnji s Koribant labom iz Splita, a koreografiju potpisuje zagrebačkoj publici dobro poznata koreografkinja Roberta Milevoj. Suvremeno plesni eksperiment izvodi se u izložbenom prostoru MSU i, postavljajući tijelo u pokretu u spregu s vizualnim radovima iz stalnog postava, bavi se odnosom teksta i tijela na individualnoj i kolektivnoj razini, preispituje zvučni, značenjski i vizualni naboj riječi te ih kretanjem provodi i prenosi: između granica, kroz tijelo, u beskraj.

Detaljan program na poveznici: https://antisezona.space/

Izvor: www.antisezona.space, Kulturauzagrebu.hr, 4. listopada 2023.