Ante Babaja u KIC-u

U ponedjeljak, 25. ožujka u 19 sati u Kulturno informativnom centru u Filmskom kurikulumu prikazat će se

stilizirane bajke za odrasle Ante Babaje.

Prikazat će se kratkometražni klasik Lakat (kao takav) (1959) i dugometražna ekranizacija bajke H. C. Andersena Carevo novo ruho (1961). Oba filma, napravljena prema scenarijima uglednog kazalištarca Božidara Violića, satirički ismijavaju ljudske mane poput karijerizma, udvorništva i licemjerja. Oba primjenjuju isti impresivni stilski postupak – radnju koja se odvija na potpuno bijeloj pozadini. Taj postupak sugerira alegorijsku vrijednost, kako u Carevom novom ruhu koji se ističe raskošnom bojom, tako i u monokromatskoj burleski Lakat (kao takav).

Uoči projekcije uvodnu riječ održat će nastavnik povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikica Gilić. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

LAKAT (KAO TAKAV) (igrani, 1959, c/b, 17 min)

režija: Ante Babaja

scenarij: Božidar Violić

fotografija: Hrvoje Sarić

uloge: Boris Festini, Janez Čuk

Dva brata blizanca suprotnih karaktera na različit se način snalaze u životu. Dok jedan beskrupuloznošću brzo dostigne uspjeh, drugi strada zbog svog poštenog ponašanja. Sve se promijeni kad drugi brat ode u školu laktarenja.

CAREVO NOVO RUHO (igrani, 1961, boja, 67 min)

režija: Ante Babaja

scenarij: Božidar Violić

fotografija: Oktavijan Miletić

uloge: Stevo Vujatović, Ana Karić, Zlatko Madunić, Antun Nalis, Saša Violić, Vanja Drach, Josip Petričić, Ivo Kadić, Mato Grković

U Velikoj Puritaniji par skitnica osuđen je na smrt zbog nepristojnih snova. Da bi se spasili, predstavljaju se kao tkalci koji su u stanju izraditi nevidljivo ruho za cara Gonagonazara Jedinog. Istinu o nepostojećem ruhu usuđuje se reći samo dvorska luda.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 20. ožujka 2024.