Amfitrion Sveučilišta u Zagrebu u zagrebačkom HNK

Mladenačka opera velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula Amfitrion bit će izvedena premijerno u četvrtak, 11. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune i u režiji Kristine Grubiše (pod mentorstvom Krešimira Dolenčića), studentice 2. godine diplomskog studija dramaturgije.

Riječ je o nastavku njegovanja tradicije povezivanja studenata kroz operne suradnje, pa tako ovaj projekt nastaje kao suradnja studenata Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u koprodukciji sa zagrebačkim HNK, predvođen zagrebačkom Muzičkom akademijom.

Reprizne izvedbe održat će se u petak i subotu, 12. i 13. svibnja, pod ravnanjem studenata Matea Narančića i Ivana Šćepanovića.

Ova svojevrsna komedija zabluda dovodi do niza zabavnih, smiješnih i intrigantnih zapleta u radnji, dok briljantna orkestracija sadrži niz upečatljivih arija, majstorskih zborova i sjajnih ansambala. Skladana u predvečerje velikoga svjetskog rata opera Amfitrion je prema riječima samoga autora zamišljena kao djelo koje će u teško, kritično i depresivno vrijeme moći razvedriti i nasmijati publiku. Djelo je oblikovano na način starijih opera, gotovo kao opera buffa ili singspiel, a sadrži i niz baletnih točaka s tada popularnim plesovima, poput foxtrota ili tanga.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. travnja 2023.