Ambientalika u KIC-u

U petak, 22. prosinca u 20 sati projekt TeHÔM u suradnji sa zagrebačkim Kulturno informativnim centrom predstavlja Ambientaliku. Ambientalika je večer posvećena ambijentalnoj glazbi i njenoj izvedbi uživo uz video pozadine koje prate glazbu. Ovakve večeri (eventi) zamišljeni su tako da publika sjedi i neometano sluša glazbu uronjena u ambijent kako bi doživljaj bio što potpuniji i intenzivniji. Nastupaju Visions (Kanada) i Velgenaturlig (Portugal).

Visions je solo rad glazbenika i vizionara Kanađanina Frédérica Arboura u polju eksperimentalne ambijentalne analogne dron glazbe. Frédéric Arbour vlasnik je Cyclic Law, vrlo utjecajne i trenutno jedne od najboljih diskografskih kuća u polju ambijentalne, ritualne i industrijske glazbe.

VelgeNaturlig, pravim imenom Ivo São Bento, Portugalac je, umjetnik zvuka (aureal composer) koji od ranog djetinjstva istražuje slušne zvučne krajolike kao i kozmički drone, analogno-organske, terensko-akusmatske, kanalizirane sideralne unije. U svojem radu bavi se istraživanjem zvuka kroz stvaranje različitih zvučnih okruženja i auralnih transformacija prostora – ugodnih, sveobuhvatnih i svijetlih, kao i onih zbijenih, teških, disonantnih i neočekivanih, a njegova se istraživanja kreću od golemih glazbenih prostora koji se neprestano razvijaju, preko višeslojno obrađenih zvukova, terenskih snimaka i elektroakustičkih elemenata, pa sve do jednostavnih i namjenski izrađenih zvučnih pejzaža koji nastaju korištenjem starih analognih strojeva.

Broj sjedećih mjesta ograničen je zbog manjeg kapaciteta dvorane (70).

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. prosinca 2023.