ALU na Jabukovcu

U četvrtak, 21. rujna, kreće prvo jesensko izdanje Filmskih večeri u Dva Osam (Jabukovac 28), te donosi još jedno izdanje animiranog filma. Gošća je studentica Animacije i novih medija Andrea Miletić.

Program započinje projekcijom filma Gospođe (2021), koji prikazuje svakodnevan i svima poznat prizor iz javnog prijevoza. Sadržajno zaigran i tonski razigran, ovaj animirani kratkiš prikazuje iz dječakove perspektive situaciju koja je odraslima standardni dio životnog iskustva u gradu a njemu prvo takvo iskustvo, što je autorici glavno uporište zabavne dramaturške strukture i režijskih rješenja.

Nakon toga uslijedit će projekcija filma Znatiželja ubila mačka (2023), prikazanog i na ovogodišnjem izdanju Dana hrvatskog filma. Također stilski i sadržajno zaigran, autorica ovdje odlazi i korak dalje. Dinamičnom sekvencom kopanja po podsvijesti jednog sanjara, odvodi nas u svijet mašte u kojem pravila ne postoje.

Nakon projekcije slijedi razgovor s autoricom o animaciji u filmu, modernim i klasičnim metodama animiranog pripovijedanja i autorskim inspiracijama.

RASPORED:

20:00 projekcija

Gospođe (2021), r. Andrea Miletić

Znatiželja ubila mačka (2023), r. Andrea Miletić

20:15 razgovor

Voditelj i moderator programa je Tibor Đurđev, a ulaz je slobodan.

Izvor: www.dvaosam.hr, Kulturauzagrebu.hr, 20. rujna 2023.