9. Rendez-vous au cinéma

Otvorenje programa Rendez-vous au cinéma održat će se u petak, 15. rujna u kinu Tuškanac. Prije projekcije filma održat će se i druženje s publikom i gostima.

Program je realiziran u suradnji s Francuskim kulturnim institutom u Zagrebu i Hrvatskim audiovizualnim centrom, a počinje glasovitim psihološkim trilerom u režiji Henrija-Georgesa Clouzota. Riječ je o francuskom klasiku Demoni (1955, 114’), filmu koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca, a za koji je bio zainteresiran i sam Hitchcock.

Ovogodišnji program uključuje niz filmskih žanrova – pored već spomenute krimi drame/horora Demoni, publika će moći vidjeti recentnu komediju s elementima drame i horora, film Godina morskog psa (L’Année du requin) koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava se s neočekivanim dolaskom morskog psa. Film su režirali braća blizanci Ludovic i Zoran Boukherme, koji za film ujedno potpisuju i scenarij. Godina morskog psa im je treći dugometražni igrani film koji su zajedno radili.

Potom je tu i romantična drama O Joan redatelja Laurenta Larivièrea koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti. Naslovnu ulogu utjelovila je renomirana francuska glumica Isabelle Hupert, koja je dobila počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na prošlogodišnjem,  72. Berlinaleu, na kojem je film imao svjetsku premijeru.

Animirani film Dilili u Parizu autora Michela Ocelota vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena i djevojčica u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza. Potonji film osvojio je nagradu César za najbolji animirani film 2019. godine.

Dokumentarni film Bar Atlantik autorice Fanny Molin bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju. Film se prvi put publici predstavio u sklopu paralelnog programa (ACID) Filmskog festivala u Cannesu 2022. godine.

Izvor: www.institutfrancais.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. rujna 2023.