9. Reli po galerijama

U subotu 14. listopada 2023. godine od 17 do 22 sata održat će se deveto izdanje Relija po galerijama. Ova jedinstvena šetnja kroz galerije prilika je za istraživanje umjetničke scene Zagreba na potpuno nov način.

Deveto izdanje manifestacije okuplja jedanaest renomiranih zagrebačkih galerija: Galeriju Kranjčar, Galeriju Ulupuh, Galeriju Šira, Galeriju SC, Galeriju Karas, Oris Kuću arhitekture, Galeriju VN, Galeriju Trotoar, Galeriju Forum, Galeriju Matice hrvatske i LEXART Skladište, tvoreći jedinstvenu urbanu umjetničku mapu. Galerije će u produženom radnom vremenu ponuditi posebne programe, uključujući otvorenja novih izložbi i vodstva kroz trenutne izložbe, a posjetitelji će u jednoj večeri imati priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini.

Šetnja po galerijama i preuzimanje mapa započinje u Galeriji Šira (Preradovićeva 13) u kojoj se u subotu otvara izložba alumnija i studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb Organska inteligencija-učenje suživota. Nakon toga posjetitelji će krenuti na uzbudljivo putovanje kroz različite galerije, skupljajući u svakoj oznake na mapi sve do posljednje lokacije.

U Galeriji Karas posjetitelje očekuje izložba Pop Porn umjetničkog dvojca Skuja Braden koji je na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavljao Republiku Latviju. U LEXART skladištu moći će se vidjeti skupna izložba Radikalne geometrije 3, koja okuplja umjetnike: Mariju Bebić, Deana Jokanovića Toumina, Branka Lepena, Hrvoja Mitrova, Vedrana Perkova, Vesnu Pokas, Davora Tomičića i Lorea Živkovića Kuljiša. U Galeriji SC postavljena je izložba Inside the Black Cube umjetnika Mihaela Gibe, u galeriji Trotoar izložba Uzmi sve što ti život pruža 2 Nikole Vrljića, a u Galeriji VN izložba Truth is a Forgotten Memory Željka Belana i Rebecce Merlic. Oris kuća arhitekture predstavlja izložbu Arhitekt Vjekoslav Ivanišević, dok će se u Galeriji Forum moći pogledati izložba Sve je otrovano i sve skače umjetnika Mira Župe koji će u galeriji dočekati posjetitelje. ULUPUH donosi izložbu Nacionalna baština: Licitar, a riječ je o bijenalnoj izložbi njihovih članova posvećenoj hrvatskoj kulturnoj baštini. U Galeriji Matice hrvatske posjetitelji će moći pogledati novootvorenu izložbu Portreti suvremenika – radove mladih umjetnika odabranih na natječaju. Oni koji uspiju obići sve lokacije na posljednjoj će lokaciji u Galeriji Kranjčar biti nagrađeni simboličnom diplomom za svoj poseban doprinos kulturi i pogledati izložbu Matije Čopa Heat, Grief, Teeth.

Više informacija o programu u galerijama nalazi se na www.relipogalerijama.com

Izvor: www.relipogalerijama.com, Kulturauzagrebu.hr, 13. listopada 2023.