9. Festival Miroslav Krleža

Od četvrtka, 2. srpnja do utorka, 7. srpnja održat će se 9. Festival Miroslav Krleža u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Kazalište Gavella, čija je zgrada stradala u zagrebačkom potresu, ovogodišnji je partner Festivala Miroslav Krleža.

U fokusu programa je Krležin Zagreb, stvarni i imaginarni, jer izmjestiti Krležu iz Zagreba nemoguće je kao što je nemoguće Pirandellu oduzeti Siciliju, Kafki Prag, Babelju Odessu, a Dostojevskom Petrograd, izvijestio je u srijedu festivalski PR

Deveto festivalsko izdanje otvorit će Rade Šerbedžija, koji sudjeluje u programu Sjećanja Krležinih suvremenika svojim autorskim projektom Moj obračun s njima. Na festivalskom programu su i monološka freska Na rubu pameti u interpretaciji Dragana Despota, monodrama Bobočka u izvedbi Ecije Ojdanić. HNK Varaždin sudjelovat će pak s dramom Maskerata u režiji Ivana Planinića, mostarski HNK s predstavom Kraljevo usvom gradu i u režiji Ivana Lea Leme a time, istaknuto je, počinje širenje festivalskoga prostora koje bi oganizatori željeli i nastaviti.

U završnom događanju pred publikom će biti izvedba Djetinjstva u Agramu prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić, koja će biti ostvarena u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella.

U popratnom festivalskom programu također je niz zanimljivih događaja. Tako će biti predstavljen reprint Krležine knjige Tri kavalira gospodjice Melanije – staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna iz 1920. (ustvari objavljene 1922.), održan performans Zagreb Kamila Emeričkog autorice Snješke Knežević, a Boris Svrtan će, uz podršku glumaca Gavelle, prema vlastitom izboru čitati fragmente iz Krležinih Zastava.

Također, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će održana izložba Krležinih rukopisa Dijalozi – Josip Vaništa/Miroslav Krleža ostvarena u suradnji s Modernom galerijom, susret Krleža na talijanskom, uz sudjelovanje Silvija Ferrarija i Silvija Ziliotta, a u programu Sjećanja Krležinih suvremenika nastupit će Zlatko Vitez.

Festival će završiti tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom Doručak kod Krleže u kavani Kavkaz s počekom točno u sedam sati 7. srpnja što je i vrijeme Krležina rođenja.