8. Međunarodna izložba karikature

8. Međunarodna izložba karikature održat će se od utorka, 5. do utorka, 12. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

I ove godine, 28. put zaredom, Hrvatsko društvo karikaturista organiziralo je svoju tradicionalnu Međunarodnu izložbu karikature koja je i ovoga puta okupila brojne autore iz cijelog svijeta. Glavna je tema ovogodišnje izložbe, tj. festivala karikature Kućni ljubimci.

Na festival je pristigao impresivan broj od 1437 karikatura. Ukupno je sudjelovalo 618 karikaturista iz 70 zemalja, čime su postavljeni povijesni rekordi u svim navedenim kategorijama. Najzastupljeniji autori bili su iz Irana (68), Kine (56), Turske (52), Srbije (41) i Hrvatske (37).

Posljednjih 12 godina, Hrvatsko društvo karikaturista kontinuirano organizira ovu prestižnu izložbu u jednom od najpoznatijih hrvatskih izložbenih prostora – Galeriji Klovićevi dvori. Ove godine, izložba će biti smještena u prizemnoj dvorani uz foaje, gdje će biti predstavljena 84 najbolja rada, uključujući i nagrađene karikature.

Ocjenjivački sud, predvođen predsjednikom Antunom Ponošem, te članovima: Katja Hlup, Srećko Puntarić, Davor Trgovčević i Predrag Raičević, odlučio je sljedeće:

Pobjednici:

Prva nagrada: Zvonimir Čačić, Hrvatska

Druga nagrada: Valeriu Kurtu, Njemačka

Treća nagrada: Andrei Popov, Izrael

Posebna priznanja:

Zoran Tkalec, Hrvatska

Borislav Stanković Stabor, Srbija

Emil Idzikowski, Poljska

Hamid Ghalijari, Iran

Oğuz Gürel, Turska

Izvor: www.gkd.hr, Kulturauzagrebu.hr, 28. studenoga 2023.