75 godina Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić

Koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i Hrvatskog baroknog ansambla, na kojem će biti izveden Händelov Izrael u Egiptu u povodu obilježavanja 75 godina Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, održat će se u utorak, 3. listopada 2023. godine u 20:30 sati u Bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine. Kroz više od tri četvrtine stoljeća pjevali su najveća djela Beethovena, Mozarta, Bacha i drugih velikih skladatelja. Pjevali su na inauguraciji više predsjednika, surađivali s poznatim imenima kao što su Andrea Bocelli, José Carreras. Pjevali su pred povijesnim legendama – Čeličnom lady Margaret Thatcher i papom Ivanom Pavlom II. Kroz povijest i dugo djelovanje, vodili su ih ugledni hrvatski glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević, Saša Britvić i Luka Vukšić. Od 2022. godine, Umjetnički voditelj Zbora je Ivan Šćepanović. Asistent umjetničkog voditelja je Stjepan Vuger.

Nastupali su pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika. Među njima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff, Gerd Albrecht, Kazushi Ono, Alun Francis, Hans Graf, Kurt Masur, Dmitrij Kitajenko, Valerij Gergijev i Sir Neville Marriner. Među solistima koji su pjevali s Goranovcima su pjevačke legende kao što su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš – Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Grace Bumbry, Barbara Hendricks, Thomas Moser, Jan Hendrik Rootering, Andrea Bocelli, Inva Mula, Sumi Jo, Nikolai Schukoff i mnogi drugi.

Izvor: www.igk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. listopada 2023.