Izložba Turska soba slikarice Sibel Latin

Od četvrtka, 1. do ponedjeljka, 12. rujna 2022. u Galeriji Matice hrvatske bit će postavljena izložba Turska soba slikarice Sibel Latin, jedne od zanimljivijih novijih pojava na hrvatskoj likovnoj sceni. Kustosica je izložbe Jelena Šimundić Bendić. Izložbu je moguće razgledati od ponedjeljka do petka, od 13 do 19 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Ciklus slika Turska soba nastajao je od 2012. godine sve do danas. Na svakom platnu prikazan je fragment monumentalnog prostora, čiji su podovi i zidne plohe prekriveni predimenzioniranim ornamentom orijentalnog tepiha. Autoričin ciklus rješava nove likovne izazove po pitanju prostora koji inače okupira njezin rad. Svoju inspiraciju Sibel Latin pronašla je u Veneciji, mjestu susreta s prostornom interpretacijom orijentalnog tepiha suvremenog umjetnika Rudolfa Stingela u Palazzo Grassi. Krajem osamdesetih godina Stingel posvećuje dio slikarskog ciklusa orijentalnim tepisima, inspiriran bečkim studijem Sigmunda Freuda, točnije njegovim psihoanalitičkim kaučem prekrivenim orijentalnim tepihom i baršunastim jastucima. Njegovi su tepisi za autoricu bili snažan izvor inspiracije, ne samo u likovnom smislu, već su motivirali kompleksno intelektualno promišljanje te integraciju zahtjevnih odnosa, bili oni društveni ili krajnje osobni.

„Turska soba mjesto je susreta Istoka i Zapada, tradicionalnog i modernog, no ovaj rad ipak evocira jedno drugo područje gdje se susreću, ali ne mire dvije velike religije i kulture, njihovi povijesni, društveni i kulturološki odnosi koji čine složene kolektivne, ali i osobne identitete ovih prostora. Pojam prostora nije problematiziran samo na likovnoj već i na konkretnoj kognitivnoj razini te čini snažne temelje u konceptu ovog rada“, napominje kustosica Jelena Šimundić Bendić.

Dodaje kako je taj prostor imaginarna rekonstrukcija prostora za boravak tradicionalne islamske kuće u Bosni, koji autorica ne poznaje, ali njezino podrijetlo veže je uz taj prostor te razmišlja o njemu od djetinjstva. Memorija na srodne prostore i nostalgija pretočeni su na platno, a spoznaja o povijesnom, kulturnom, ali i obiteljskom naslijeđu pretvorila je slikanje u proces mirenja kompleksnih odnosa Istoka i Zapada, tradicionalnog i modernog, društvenog i osobnog.

Sibel Latin rođena je u Zagrebu 1968. Na Akademiji likovne umjetnosti diplomirala je slikarstvo 2015,  u klasi prof. Zoltana Novaka i komentorice prof. mr. art Tanje Dabo. Tijekom studija 2014. godine sudjelovala je na Berlin Summer University of Arts na Unversitat der Kunste Berlin, kod prof. Valerie Favre i prof. Roberta Lucandera, kao i na radionicama kod domaćih autora. Dosad je realizirala nekoliko samostalnih izložbi u Zagrebu, primjerice Bez šuma (Galerija Kranjčar), U-turn (Galerija Šira), izvaninstitucionalnu izložbu Memorija, prostor, vrijeme na Braču, a sudjelovala je i na desetak skupnih izložbi. Članica je HDLU-a od 2015.