61. Goranovo proljeće

61. Goranovo proljeće održat će se od srijede do subote, 20. do 23. ožujka, ove godine osim u Lukovdolu te Rijeci, i u Zagrebu. 21. ožujak rođendan je Ivana Gorana Kovačića i Svjetski dan poezije.

Program:

srijeda, 20. ožujka, 19 sati, Zagrebačko kazalište lutaka (Ulica baruna Trenka 3)

Festival se otvara velikim zajedničkim čitanjem svih gostiju: šesnaest međunarodnih gostiju, ovogodišnjih laureata nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te još petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Studenti Muzičke akademije izvest će kratka komorna djela studenta kompozicije Ivana Makara (u klasi prof. Srećka Bradića) na stihove Gorana Kovačića. Prikazat će se dva pjesnička filma iz selekcije berlinskog Zebra Poetry Film Festivala. Minikoncert odsvirat će legendarni slovenski kantautor Zoran Predin.

subota, 23. ožujka, 19 sati, ADU, scena F22 (Frankopanska ulica 22)

Zatvaranje festivala donosi nastupe ovogodišnjih laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju. Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo minikoncert zadužen je glazbeni kolektiv OAZA.

Dodijelit će se nagrade Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te ugostiti petnaestak pjesnika iz Europe i svijeta, i isto toliko njihovih domaćih kolegica i kolega. Programi će se odvijati u zagrebačkom Kazalištu lutaka i na akademijinoj Sceni F22. Spajat će se poeziju i film, poeziju i glazbu, poeziju i izvedbu, u suradnji s berlinskim Zebra Poetry Film Festivalom, Akademijom dramske umjetnosti i Muzičkom akademijom.

Detaljan program na poveznici: https://igk.hr/61-goranovo-proljece/

Izvor: www.igk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 29. veljače 2024.