45. Dani satire Fadila Hadžića

U Satiričkom kazalištu Kerempuh od 4. do 26. lipnja održat će se 45. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno 14 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banja Luke i Mostara, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić.

Dane satire otvorit će 4. lipnja predstava Identitluk Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave, nastala prema zbirci eseja Amina Maaloufa U ime identiteta, u koprodukciji HNK u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Iz Beograda dolaze kazališta Atelje 212 s predstavom Nikolaja Koljade Lažljivica u režiji Stefana Sablića, te Beogradsko dramsko pozorište s predstavom Ružni, prljavi, zli Slobodana Obradovića (prema motivima istoimenog filma E.Scole) u režiji Lenke Udovički.

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati i ljubljansku predstavu Umjetnost je ormar Daniila Harmsa u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča/Društva za umetnost Avgus, te banjalučku Skupštinu Gradskog pozorišta Jazavac, nastalu po motivima teksta Obiteljska skupština Cristine Clemente, u režiji Ivana Plazibata i adaptaciji Ivane Stjepanović.

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre, te HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom Gospođa ministarka Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Od zagrebačkih kazališta, na festivalu će nastupiti HNK u Zagrebu s predstavom Znaš ti tko sam ja autora i redatelja Ivana Penovića, Gradsko dramsko kazalište Gavella s autorskim projektom Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića ZAGREB 2020. (dramski koncert), Teatar Exit s predstavom Fešta Josipe Anković i Josipa Ledine, te ZKM s Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića.

Domaćin festivala – Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će tri svoje predstave: Predsjednici&ca Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u režiji Tarika Filipovića, Hrvatski put ka sreći autorski projekt Bobe Jelčića i Gruntovčane Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana.