37. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

U nedjelju, 5. i nedjelju, 19. svibnja okupit će se više od 500 glazbenika u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog na 37. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara, koji će okupiti najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske.

Susret će u svojem 37. izdanju, s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstaviti snagu kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture. U Zagrebu će sudjelovati 10 najboljih hrvatskih amaterskih orkestara s više od 500 glazbenika u A i C kategoriji natjecanja. Orkestri sudionici državne razine natjecanja svoje su mjesto izborili putem županijskih smotri i samostalnih preslušavanja.

Natjecateljski program Susreta će započeti svečanim otvorenjem u nedjelju, 5. svibnja u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, gdje će u 17 sati nastupiti najbolji puhački orkestri A kategorije natjecanja. U A kategoriji s koncertnim repertoarima ove godine natječu se Gradski puhački orkestar Križevci, Limena glazba Rozga Sveta Ana, Vodička glazba, Puhački orkestar Mrzlo Polje i Puhački orkestar KUD-a HŽ Varaždin.

Drugi dio programa održat će se u nedjelju, 19. svibnja u KD Lisinski s početkom u 17 sati s orkestrima sudionicima C kategorije. U koncertnim nastupima orkestara C kategorije sudjelovat će Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec, Puhački orkestar DVD-a Virje, Puhački orkestar grada Ludbrega i Puhački orkestar grada Preloga. Na kraju natjecateljskog programa nastupit će slovenski gosti Pihalni orkester Divača s revijalnim repertoarom. Susret će završiti dodjelom zahvalnica i plaketa najboljim orkestrima.

Natjecateljske nastupe orkestra sudionika ocjenjivat će Stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Josip Skender, Rudolf Homen, Mladen Tarbuk i Andreja Šolar (Slovenija) koji će odlučiti o nagradama. Osim plaketa Hrvatskog sabora kulture, jednom od orkestara sudionika u svakoj kategoriji bit će dodijeljena Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.

Uz Hrvatski sabor kulture, suorganizaciju Susreta ove godine potpisuje i Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP. Susret će se održati uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te sufinanciranje Grada Zagreba.

37. Susret hrvatskih puhačkih orkestara može se pratiti uživo putem službenih Facebook i Youtube stranica Hrvatskog sabora kulture.

Više informacija o programu na poveznici: www.hrsk.hr.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 1. svibnja 2024.