36. Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini

Od 7. srpnja do 4. rujna na Ljetnoj pozornici Opatovina održat će se 36. izdanje Zagrebačkog histrionskog ljeta.

Program se svečano otvara u srijedu, 7. srpnja u 21 sat predstavom Evropa za nas ima štrik Miroslava Krleže i Zlatka Viteza. Na programu će, svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom, igrati predstava Stoka sitnog zuba Nine Škrabe i redatelja Zorana Mužića, čija će svečana premijera biti u subotu 10. srpnja u 21 h. Pretpremijerne izvedbe održat će se 8. i 9. srpnja u 21 h.

Halucinantni galgenkabaret Evropa za nas ima štrik još je jedan od pokušaja da se kajkavski jezik pretočen u genijalne Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže oživi na histrionskoj pozornici. Zlatko Vitez se gotovo cijeli svoj kazališni život bavi djelom Miroslava Krleže i kao glumac i kao redatelj i kao dramaturg. Prvi put Zlatko Vitez preuzima sve tri uloge na sebe i na sceni Histriona će nastupiti sam.

Stoka sitnog zuba nastavak je izuzetno uspješne Škrabeove suradnje sa Zlatkom Vitezom i Histrionima (46 godina, 18 premijera) te niza velikih opatovinskih uspješnica (Ljubica, Idu svati, Muke po Iveku, Francekova teta, Fine strine s Opatovine). Junaci Stoke sitnog zuba ljudi su koji nas okružuju i koje svakodnevno susrećemo, ali ih autor suptilno stavlja pod svoju ironijsku, grotesknu i parodijsku lupu. Priča je to o malograđanskoj, prigradskoj hrvatskoj sredini. Pred histrionskim gledateljima otkrit će se galerija zanimljivih karaktera iz gradića Horvatovca, predgrađa hrvatske metropole. Ruku pod ruku defiliraju vlastodršci i oporbenjaci, pripadnice i pripadnici svih mogućih smjerova šarolike hrvatske političke scene, lokalni osobenjaci i boemi, starosjedioci i dotepenci, europski komesari i nositelji plinskih boca, ljepotice i zvijeri.