Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini

Od četvrtka, 16. srpnja do subote, 5. rujna na Ljetnoj pozornici Opatovina, održava se 35. izdanje Zagrebačkog histrionskog ljeta.

Na programu je predstava Mačak u vreći Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara, koja je premijerno izvedena 18. srpnja, u 21 sat. Komedija, napisana 1888. godine, vrlo je aktualna i danas pa se čini kako nam je Feydeau suvremenik. Govori o bogatima koji imaju novac i moć a iznad svega sebi i bližnjima žele, po svaku cijenu i na bilo koji način, osigurati prestiž. Odnosno govori o kritici kapitalizma. Ovo je i komedija zabune koja će vas razveseliti i nasmijati bez previše moraliziranja i dubokih promišljanja, baš zato što nas iznimno podsjeća na ono što svakodnevno gledamo i o čemu svakodnevno slušamo, odnosno na činjenicu kako je od 1888. do danas većina stvari u društvu ostala ista ili vrlo slična. Govori o kritici snobizma u kojoj glavni lik Pacarel (koji je bogatstvo zgrnuo proizvodeći i prodajući šećer) želi producirati premijeru opere koju je, preradivši Goundova Fausta, skladala njegova kćerka. Povodom toga Parcel od prijatelja Dufausseta traži da za glavnu ulogu angažira proslavljenog francuskog tenora Dujetona. No, kad u Pariz stigne Dufauestov sin, Parcel ga zamjenjuje za Dujetona i s njim potpisuje ugovor, iz čega će proizaći mnoštvo problema i komičnih situacija…

U predstavi glume Barbara Vicković, Franjo Kuhar, Filip Juričić, Davor Svedružić, Dajana Čuljak, Ana Herceg, Ognjen Milovanović i Martin Kuhar.