3. izdanje Nagrade Goncourt

U srijedu, 22. svibnja u 14.30 sati u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) u sklopu obilježavanja Frankofonije 2024., Francuski institut u Hrvatskoj u partnerstvu sa Sveučilištima u Zagrebu i Zadru, a pod pokroviteljstvom Akademije Goncourt, organizira  3. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor. Predsjednik žirija ove će godine biti pisac Makenzy Orcel, pobjednik Nagrade Goncourt – hrvatski izbor 2023. godine romanom Une somme humaine. Događanje će biti organizirano uživo i online.

Pokrenuta 1903. godine, Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i u francuskom govornom području. Dodjeljuje se svake godine za najbolji roman na francuskom jeziku objavljen te godine u Francuskoj. O Nagradi Goncourt pojedine zemlje odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu zadnjeg izdanja Nagrade Goncourt u Francuskoj. Hrvatska se  pridružila 2022. godine prestižnom krugu od 29 zemalja koje sudjeluju u ovoj inicijativi.

Ove godine studenti francuskog jezika i književnosti Sveučilišta u Zagrebu i Zadru izabrat će jedan od 4 romana iz izbora za Nagradu Goncourt 2023. godine :

Veiller sur elle, Jean-Baptiste Andrea, L’Iconoclaste

Humus, Gaspard Kœnig, L’Observatoire

Sarah, Susanne et l’écrivain, Éric Reinhardt, Gallimard

Triste tigre, Neige Sinno, P.O.L

Program

– 14:30 Intervju s piscem Makenzyjem Orcelom

– 15.45 Studenti zagrebačkog i zadarskog sveučilišta predstavit će 4 romana finalista

– 16:25 Proglašenje pobjednika Nagrade Goncourt – hrvatski izbor 2024.

Program će se odvijati na francuskom jeziku uz konsekutivno prevođenje na hrvatski jezik.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. svibnja 2024.