20. Queer Zagreb i hrvatska premijera predstave Yira, yira

Od utorka, 24. svibnja do nedjelje, 5. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija održat će se jubilarno, 20. izdanje manifestacije Queer Zagreb, a predstavit će 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta kroz spektar tema, među kojima su seksualni rad, globalno nasilje, tijelo nasuprot nacionalističkog nasilja, te zagrljaj.

Festival će svečano u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 24. svibnja 2022. u 19:30 sati otvoriti hrvatska premijera predstave Brune Isakovića i Nataše Rajković Yira, yira. Predstava je nastala u suradnji s izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine. Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues kroz svoje priče seksualni rad pokazuju u međuodnosu osobnih odluka i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.

Organizatori posebno izdvajaju rad umjetnika Carlosa Martiela s Kube, koji će u Muzeju suvremene umjetnosti 27. svibnja izvesti performans Velo de Silencio, kojim progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom povijesnom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima.

Slijedi La Bête umjetnika Wagnera Schwartza iz Brazila, interaktivna izvedba nastala kao hommage seriji skulptura Bichos (The Critters, 1960.) brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem. Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.

Na Cvjetnom Trgu 27. i 28. svibnja od 12 sati u izvedbi Igora Zenzerovića i Bojana Bana najavljena je Studija jednog zagrljaja. Od 2. do 5. lipnja Usmeni spomenik u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić vodi na gay-turu po centru Zagreba i podsjeća na nevidljivu gay povijest. U suradnji s Etnografskim muzejom i ansamblom Lado u srijedu, 25. svibnja, održat će se poetsko čitanje Nine Violić u režiji Ivana Planinića.