2. Artupunktura – umjetnička platforma Turističke zajednice grada Zagreba

Od četvrtka, 15. rujna u Zagrebu, pod sloganom Terapija zagreba umjetnošću održat će se drugo izdanje kulturno-umjetničke platforme Turističke zajednice grada Zagreba – Artupunktura.

Drugo izdanje Artupunkture nudi dvostruko više priredbi od prošlogodišnjeg, rekla je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld i objasnila da do prije nekoliko godina nisu mogli pohvatati kulturna i umjetnička događanja. Stoga su odlučili zagrebati dublje i vidjeti što Grad Zagreb ima ponuditi, svjesni da je više od 40 posto svih putovanja u Europi motivirano nekim kulturnim događanjem. Afirmirajući umjetnost u društvu, afirmiramo Zagreb kao grad umjetnosti i kulture, stoga zahvaljujem svim partnerima što su prepoznali našu inicijativu i uključili se u realizaciju Artupunkture kojom učvršćujemo zagrebačku cjelogodišnju ponudu, rekla je. Posebno je istaknula izložbu Art Future, za koju je rekla da je prva izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi, kojom Zagreb staje uz bok svjetskim predvodnicima u digitalnoj umjetnosti.

Na izložbi Art Future umjetnici iz Hrvatske i svijeta izlagat će 3D skulpture koristeći se tehnologijom proširene stvarnosti. Uz ine izlagat će 3D modeleri i ilustratori svjetskog glasa kao što su Veljko Popović i Igor Puškarić, te ruski umjetnik koji živi u Italiji Alexey Severin koji je stvarao za virtualne izložbe za venecijanski Biennale i globalno poznati kolumbijski umjetnik Botina, rečeno je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izrazio je zadovoljstvo što je uz neke od najznačajnijih predstavnika nezavisne scene u projekt uključeno šest gradskih ustanova, čime je projekt uistinu obuhvatio područje cijelog grada. Čestitao je organizatorima i sudionicima koji će „tom jedinstvenom umjetničkom platformom u idućih mjesec dana transformirati Zagreb u jedinstveno središte urbane kulture“.

Direktor Kuće Lauba Tomislav Kličko ocijenio je da je Art@Grad projekt dosad najveća umjetnička intervencija u Zagrebu, koja grad čini velikom galerijom u kojoj sudjeluje 58 domaćih i 31 strani umjetnik.

Također, istaknut je projekt šest obilazaka i art tura, a za jednu od njih Ilica: Q’ART Aleksandar Battista Ilić kazao je da stavlja umjetnost u službu zajednice i predstavlja nešto hrvatsko što je imalo utjecaje na svjetsku umjetnost.