19. ZagrebDox

Od nedjelje, 26. ožujka do utorka, 2. travnja 2023. održat će se devetnaesto izdanje filmskog festivala dokumentarnog filma – ZagrebDox. Svečano otvaranje festivala održat će se 26. ožujka u Kaptol Boutique Cinema. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, a isto toliko je naslova i u regionalnoj konkurenciji.

Osim više od stotinu odličnih filmova publiku očekuju i brojni gosti, popratna događanja i razgovorni programi. Ovogodišnje će izdanje ZagrebDoxa u velikoj mjeri biti okrenuto publici koja je lani iznova pokazala ljubav prema dokumentarcima na velikom platnu unatoč svim promjenama koje je donijelo doba streaming-servisa. Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.zagrebdox.net te na društvenim mrežama Festivala.

Program ovogodišnjeg ZagrebDoxa na konferenciji za medije predstavili su direktor i glavni selektor Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec. „ Ovogodišnji  ZagrebDox događa se u vremenima kada su loše godine (nadajmo se) iza, a one neizvjesne – ispred nas. Svjesni toga, izabrali smo povratak u neku staru normalnost, no gledajući ipak krajičkom oka i prema mogućim iznenađenjima. Stoga taj međuprostor želimo popuniti sa stotinjak dokumentaraca koji tematiziraju puninu svijeta u kome živimo, jer smo uvijek našoj publici željeli pružiti što širi izbor kvalitetnih filmova. Uz povratak popularnih programa Happy Dox i Glazbeni Globus, uveli smo i neke nove, recimo Green Dox posvećen ekološkim temama. Uveli smo i nove nagrade poput one za kratkometražni dokumentarac, a posebno smo ponosni na činjenicu da nas je Europska filmska akademija uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar. Nestrpljivo čekamo da sve to podijelimo s našom publikom i da, zajedno, ponovno prisustvujemo projekcijama, razgovorima o filmu, ali i temama koje oni potiču. Dobro došli na 19. ZagrebDox!„ izjavio je Nenad Puhovski.