19. Festival svjetskog kazališta

Nakon spektakularnog otvorenja devetnaestog izdanja Festivala svjetskog kazališta predstavom Moby Dick Teatra Dei Venti iz Modene ispred kazališta, 25. rujna u 19:30 sati, na scenu zagrebačkog HNK stiže predstava Obitelj Mila Raua belgijskog Nacionalnog teatra iz Genta. Na pozornici će se odigrati tajanstveni i tragičan slučaj obitelji Demeester, prateći plovidbu životom svoje vlastite obitelji te analizirajući obiteljsku strukturu kao ćeliju života. Fikcija i realnost na pozornici će se pomiješati, baš onako kako je to u životu svake obitelji.

Rujanski dio Festivala završava ruskom kazališnom senzacijom Tri sestre teatra Red Torch iz Novosibirska u režiji Timofeja Kuljabina, koja se izvodi na znakovnom jeziku. Ova jedinstvena predstava iskustvo je koje se ne zaboravlja. Publika će predstavu pratiti s tribina na samoj pozornici a predstava se u cijelosti održava na znakovnom jeziku uz titlove.

Jedan od najintrigantnijih francuskih umjetnika današnjice pisac, redatelj i izvođač Mohamed El Khatib u listopadu će prvi put gostovati u Hrvatskoj s predstavom C’est la vie. Bit će to izrazito emotivan „vodič“ kroz delikatnu priču u kojoj se dvoje glumaca suočava sa stvarnim gubitkom vlastite djece. Nemoguća bol roditelja kojoj glumci odnosno stvarne osobe pristupaju s vremenske distance, iznenađujući je i umjetnički svjež način koji izaziva izrazite emocije kod publike.