18. Ivanje

22. 6. 2024.

Manifestacija 18. Ivanja u Kupinečkom Kraljevcu održava se od subote, 22. do subote, 29. lipnja – ujedno središnji dan proslave. Ivanje, pretkršćanski narodni običaj, povezan je sa zimskim i ljetnim suncostajem te proljetnom i jesenskom ravnodnevnicom. Krijesovi su tradicionalno smatrani obredima pročišćavanja i novog početka, a ljetni krijes, nakon proljetnog paljenja na Jurjevo, pada na najduži dan u godini.

Tijekom cijelog tjedna posjetitelji će moći uživati u raznolikom društveno-zabavnom programu osmišljenom za sve uzraste. Program uključuje predstave, radionice, zabavne igre, vatreni show, te njegovanje tradicije uz nastupe Kulturno-umjetničkog društva Kupinečki Kraljevec. Subotnja Ivanjska večer bit će ispunjena glazbom, plesom i paljenjem krijesa. U nedjelju, u kapelici Sv. Ivana Krstitelja, bit će održana sveta misa u 11 sati. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Detaljan raspored na poveznici: https://czk-novi-zagreb.hr/manifestacije/18-ivanje-u-kupineckom-kraljevcu/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2sQN7cIJlo-oKtoxGk2_gnUvOH52UWNrZZ3iqCdTH6WzexfKBTmneofNs_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw

Izvor: www.czk-novi-zagreb.hr, Kulturauzagrebu.hr