16. Festivala tolerancije

Od četvrtka, 30. lipnja do nedjelje, 3. srpnja 2022. na Bundeku održat će se 16. izdanje Festivala tolerancije.

U sklopu filmskog programa bit će  prikazan 41 filmski naslov u koprodukcijama iz čak 30 zemalja svijeta. Okosnicu ovogodišnjeg programa čine filmovi koji su nagrađeni na značajnim filmskim festivalima poput Karlovih Vara, Cannesa, Sundancea, CPH:DOX-u, Clermont-Ferrand itd., a čak dva filma s programa nagrađena su Oscarima – Ljeto soula (… ili kada se revolucija nije mogla prenositi) u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma te Kraljica košarke u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, s kojim se u bloku s Lunanom normiranim za Oscara otvara festival. Ovogodišnji program održavat će se na čak četiri lokacije, od 30. lipnja do 3. srpnja.

„Raznolikost tema, autorski pristupi te različiti filmski rodovi i vrste koji su se i ove godine našli pod zajedničkim nazivnikom tolerancije, potvrđuju da je i u trećem desetljeću 21. stoljeća krhkost međusobnog uvažavanja jedna od najvećih prijetnja ljudskoj zajednici neovisno gdje se ona oblikovala. Hrabri, komunikativni te umjetnički relevantni, filmovi s aktualnog Festivala predstavljaju nam svijet koji je gdjegdje zemljopisno udaljen od nas, a gdjegdje u našoj neposrednoj blizini. No, u oba je slučaja – naš – jer su ljudska bića, bez obzira koliko različita bila, jednaka u potrebi da ih se poštuje, razumije i štiti u njihovoj ljudskosti. Filmska umjetnost može to činiti na uistinu snažan način”, istaknuo je Boško Picula, koji je uz  Snježanu Tribuson ovogodišnji filmski selektor.

Na ljetnoj pozornici u hladovini parka Bundek i ove vas godine očekuje privlačan i besplatan glazbeni program u kojem će nastupiti popularni domaći bendovi i DJ-evi, kao što su: Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E. i mnogi drugi. Novost je da se toleranciju promiče i kroz smijeh, uz stand-up comedy predstave popularnog Studija Smijeha kojeg predvodi Marina Orsag, a Festival tolerancije se pobrinuo i da posjetitelji upotpune uživanje u programu, bogatom gastronomskom ponudom.

Kao i svake godine, u sklopu Festivala tolerancije održavaju se i zanimljive izložbe, a ovogodišnja izložba nastala kao plod suradnje UNHCR Hrvatska i Festivala tolerancije povodom Svjetskog dana izbjeglica nosi poruku „Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu – tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg“ renomiranih vizualnih umjetnika Renate Poljak, Milijane Babić, Luke Duplančića, Tonke Maleković, Neli Ružić i Erica del Castilla. Izložba se predstavlja kroz plakate i kratke video radove, a slučajni i ciljani prolaznici moći će ju susretati od 16.6. do 3.7. u javnom gradskom prijevozu Osijeka, Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, kao i uočiti na CityLight i jumbo plakatima u Zagrebu.